KOLUMNE

Kolumna Bakira Hadžiomerovića: Amputacija Klinike za ortopediju

Avaz.ba

3.8.2017

S(v)ebija Izetbegović ne miruje ni u ove vrele ljetne dane. Naprotiv, direktorici Kliničkog centra u Sarajevu visoke temperature kao da bude neke drevne osvetničke nagone iza kojih ne stoji ništa osim, što bi rekao Johnny Štulić, „mržnje, sujete, vlasti...“ I zbilja, koliko još pogrešnih i ishitrenih odluka treba Izetbegovićka da donese, ko je sljedeća žrtva na njenom spisku za kadrovsku eutanaziju i kojih će pacijenata životi nakon toga biti ugroženi, pa da konačno prestane, da se zaustavi, jedna neobuzdana samovolja što je odavno iz realnih, odlutala u paranormalne sfere?


Jedan po jedan


Nema nikakve dileme da još niko tako temeljito, i kao Izetbegovićka sistematski brutalno, nije gazio ugled i dostojanstvo ovdašnjih ljekara. Specijalisti svjetskog renomea, ti naši „heroji  u bijelom“ što su svoja dragocjena znanja i vještine bili primorani stjecati još u onim užasnim ratnim vremenima,  politička direktorica bolnice rastjeruje na isti način kao što, stranka u čije ime nastupa, rastjeruje strane investitore iz ove zemlje. Padali su jedan po jedan, u tišini kancelarije generalne direktorice. Do sada ih već brojimo preko 40...


Ipak, možda i ima nade, možda još sve nije izgubljeno. Jučerašnja (prva) masovna pobuna ljekara na Izetbegovićkinom nasukanom brodu dobar je i ohrabrujući znak. Zbog nepotrebne ( i nedopustive,rekao bih) smjene šefa Klinike, dr. Ismeta Gavrankapetanovića, na Ortopediji je nastala peticija. Kojom se traži poništenje sramne odluke. Očekivano, Izetbegovićka nije odustala! Jer  to bi značilo da je racionalna i slaba, a ona, znamo to odranije, želi da je doživljavamo kao neracionalnu i (sve)moćnu stručnjakinju. Unatoč peticiji koju je potpisalo čak 15 ljekara, ostala je pri prvobitnoj odluci i smijenila dr. Gavrakapetanovića. Na njegovo mjesto imenovala je valjda jedinog sa Ortopedije koji je pristao biti pijun u njenoj prljavoj kadrovskoj križaljci. Također, ima i onih koji tvrde kako dr. Amir Zjakić ne ispunjava potrebne uvjete za šefovsku poziciju, te da je o vlastitom imenovanju informiran  telefonski i to dok se bezbrižno brćkao u plićaku Jadranskog mora. Ali na to smo, jelde, od „prve dame u Bošnjaka“ već navikli...


„Pala“ je, dakle, još jedna žrtva ispod Izetbegovićkine kadrovske metle. Ovog puta je to hirurg-ortoped svjetskog ugleda.  Obožava S(v)ebija smjenjivati bolje, pametnije i obrazovanije od sebe jer, ne zaboravimo, prva je od njene direktorske sačmarice stradala članica svjetske Akademije nauka i umjetnosti, dr. Senka Dinarević. Zato čvrsto vjerujem da smjena doktora Gavrankapetanovića nije i posljednja amputacija stručnog osoblja u sarajevskoj bolnici. Bit će toga još pogrešnog i nepopravljivog pod poražavajućim rukovođenjem i komandovanjem generalne direktorice.


Ugroženi pacijenti


U međuvremenu, pojedini mediji navode da je stanje na KCUS-u odavno postalo nepodnošljivo i frustrirajuće, a oni koji imaju tu nesreću da rade pod Izetbegovićkinim nadzorom sve glasnije tvrde da su brojni pacijenti životno ugroženi usljed nedostatka svega čega mora biti u jednoj normalnoj i civiliziranoj bolnici. Kako smo se oduvijek najbolje znali crnohumorno zezati na vlastiti račun, pade mi na pamet ( moguće da je to uradio i neko prije mene, pa se unaprijed ograđujem po pitanju copyrighta) blic-vic  koji najjednostavnije opisuje Izetbegovićkin direktorsko - porodični mandat:


- Šta ima u KCUS-u?


- Nema ništa...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.