KOLUMNE

Ubijanje najboljih!

Almasa Hadžić

4.8.2017

S funkcije šefa KCUS-ove Klinike za ortopediju ekspresno je smijenjen dr. Ismet Gavrankapetanović, ljekar svjetskog glasa i ugleda.

To nije ni prva ni posljednja smjena u KCUS-u otkako su brigu o ovoj zdravstvenoj ustanovi preuzeli svemoćna bošnjačka politička partija i njeni komesari koji na matrici političke moći godinama rade šta hoće. Smjenjuju i zamjenjuju, ruše, ubijaju, ustvari uništavaju sve što je bolje od njih.

Državi u kojoj se političkom šapom pokušavaju profesionalno ubiti, poniziti, zaustaviti njeni najbolji stručnjaci ne piše se dobro. Jer, kad nestane najboljih i kormilo preuzmu mediokriteti i političke ulizice, logično da takva država vrtoglavo gubi ugled, a njene institucije prijeko potrebno povjerenje. To se nama odavno događa.

Za karijeru dr. Gavrankapetanovića pozicija načelnika Klinike na kojoj radi vjerovatno nije toliko bitna. Za razliku od direktorice, čija ga je bahatost smijenila, bio načelnik ili ne,  njegovo će ime struka i dalje s poštovanjem izgovarati. Prosto što je svoju karijeru gradio radom i naučnim postignućima, a ne političkim preporukama i vezama. 

Javnost, ne samo u BiH nego i u regionu, posebno je zatečena načinom ove smjene. Ako je dr. Gavrankapetanović smijenjen zato što svoj posao nije radio kako treba, onda je onaj ko ga je smijenio, ako ima imalo ljudskog, kolegijalnog, a i poslovnog morala, morao stati pred javnost i kazati zašto to čini. Prosto što je riječ o izuzetnom stručnjaku.

Gavrankapetanovićeva smjena više govori o njegovim smjeniteljima nego o njemu. O onima koje je moć vladanja uznijela do nesagledivih visina i koji su na putu kojim su stizali do svoje moći gazili sve pred sobom zaboravljajući na staru mudrost da možeš kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.