KOLUMNE

Hellcome to Sarajevo

Kenan KEŠMER ([email protected])

6.8.2017

Navijački transparent „Hellcome to Sarajevo“, koji bi trebao uvući strah u kosti navijačima timova koji gostuju kod domaćih, sarajevskih klubova, savršeno opisuje sliku u glavnom gradu BiH posljednjih dana i možda je najbolja poruka turistima koji dolaze.

Avgust. Za Sarajevo je to mjesec koji znači ekstremno visoke temperature, Sarajevo Film Festival, godišnje odmore, vrhunac broja turista na ulicama. No, ovaj će ostati upamćen po nečemu drugom.

Stoljeće je 21., Sarajevo nema vode. Zašto? Jer jalova politika nije bila sposobna za 20 i kusur godina popraviti cijevi koje „gube“ 75 posto vode. Jer pojedini direktori i direktorčići u preduzeću koje se bavi vodosnabdijevanjem imaju basnoslovne plaće, ali preduzeće nema za popravku kvara. Dvadeset i kusur godina jalove, bahate politike to je dopustilo.

Javni gradski prijevoz, osim što nije redovan, a to što nije klimatiziran da i ne govorimo, treba poskupjeti. Zašto? Jer se GRAS mora iščupati iz jezivog duga od oko 300 miliona KM ili grad ostaje bez javnog prijevoza. Dug sigurno nisu napravili građani, već više od 20 godina nesposobne, uhljebljivačke politike.

Nema vode, milion stepeni u tramvaju, autobusu, trolejbusu, na posao se mora. Hitne su pretrpane. Doktora nema, a oni što su ostali nemaju s čim raditi.

Zašto? Pogađate – 20 i kusur godina jalova politika nije uspjela omogućiti normalno zdravstvo. Ali, nijedan ceh neće platiti ta politika, barem ne još. Već mi, građani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.