KOLUMNE

Referendum na lomaču

Piše: Erol Avdović

26.9.2017

Referendum RS ne treba samo odložiti u fioku nego ga treba defintivno odbaciti na historijsku lomaču. 

To je, uz precizne rječi, da ga nije dovoljno samo suspendirati, dakle odložiti u fijoku, već ga, defintivno, treba skinuti s političkog dnevnog reda u Bosni i Hercegovini - uljudna poruka američke ambasadorke u Sarajevu Morin Kormak (Maureen Cormack). A ko je mejrodavniji od Amerikanaca, kad je riječ o tumačenju Dejtona na koga se, kakve li ironije - sada pozivaju najviše oni, koji ga najviše krše – nepoštujući Ustav i zakone BiH. 

Dakako, akcent u BiH treba ostati na pravu, umjesto na primitivnom politiziranju. Svaka čast politici koja je servis svim gradjanima, ali takva u Bosni kao da ne postoji, jer Bosanci su potisnuti od vlastitih nacionalističkih, karikaturalnih izdanja.

Drsko je to manipuliranje otrovnim nacionalnim čuvstvima, kroz lopovluk svake vrste.

Iako to implicitno ne spomniju, Amerikanci iznova upozoravaju, da Dodikov referendum o odlasku iz Bosne ostaje opasna prijetnja, ali i hrana onim drugima, koji pod plaštom ugroženosti ili potenciranjem vlastite žrtve – nastavljaju ovu divnu zemlju rasturati.

Nasreću, Bosnu je nemoguće rasturiti, kako to povijest dokazuje a NATO potvrdjuje. Ali u to se ne smijemo uljuljuškati!

Jer, nažalost, oni koji su Bosnu resčerećili ostaju nekažnjeni, zapravo nagradjeni - kroz podjelu ratnog plijena, kako i tretiraju ovu napaćenu zemlju. Tužni smo svjedoci kako su pročerdane milijarde završavale u džepovima sinova, zetova, tetića, dajdžića, raznih partijskih poslušnika, čak i (nazovi) “vjernika”, iako su ti novci trebali biti uložene u dobrobit svih Bosnaca.

A znamo, valjalo je to, već biti utrošeno u sigurnije autoceste i bh. infrastrukturu, u zajedničku državu koja podjednako štiti sve, bez obzira jesu li bosanski Srbi i Hrvati, ili Bošnjaci - po mjeri jedne partije.

Zato se u BiH mora održati fokus na onom najbitnijem, kako je to naglasila i američka ambasadorka: Uspostavi pravne države, jer to je preduvjet o ekonomskom napretku za sve. Tako se i otvaranje novih radnih mjesta, ne bi moglo svesti na lažne izborne slogane.

Jedino tako se može iz ovog balkanskog košmara -- kroz dejtonski maraton, u kojem Bosanci, ipak na kraju pobjeđuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.