KULTURA DIJALOGA

Intelektualna krađa i korupcija

Autor: Sanja VLAISAVLJEVIĆ
30.09.2017 23:07
A
A
A

Građani su okupirani mnogim temama koje ih duboko tište pa pored njih promiču intelektualni kriminal i korupcija u akademskoj zajednici. Razvijene demokratske zemlje vode oštru borbu protiv ovih pojava, a u BiH one prolaze gotovo sasvim neopaženo, iako direktno utječu na formiranje etičkih principa mladih. Ovih dana se govori o nabavci softvera za detektiranje plagijata na Sarajevskom univerzitetu.  

Plagijati u bh. praksi

Dakle, studenti trebaju znati da će njihovi pisani radovi biti provjeravani, ali samo njihovi, iako samo jednim klikom miša oni mogu provjeriti radove svojih profesora i biti veoma neprijatno iznenađeni. U BiH su prije dvije godine objavljene prve dvije knjige koje obrađuju domaće plagijate u praksi. No, to nije dovoljno.

Onog trenutka kad student shvati da iza provjere njegovih radova stoji zapravo licemjerje, njegov motiv da nastavi studij može postati rukovođen neprihvatljivim principom: potkradanje tuđeg intelektualnog vlasništva i na temelju toga gradnju znanstvene i profesionalne karijere. Treba podsjetiti da se na vodećim pretraživačima plagijata nalaze i imena plagijatora iz BiH. Posljedica koju zbog tog kriminala oni trpe u BiH? Nagrada u vidu visokih pozicija u obrazovanju.

Tome treba dodati i korupciju koja cvjeta i kojoj svakodnevno svjedočimo kroz različite oblike nepotističkih zapošljavanja na fakultetima. Na konkurs se prijavljuje samo jedna osoba, upravo ona koja je u najužem srodstvu s onim ko raspisuje konkurs i, naravno, dobiva radno mjesto. Očevi i majke zapošljavaju sinove i kćerke, najbliže članove obitelji, a još pritom drže moralne propovijedi građanima s malih ekrana. U ime akademske zajednice.

Briga društva

Zašto je veoma važno o ovome glasno govoriti?

Upravo zato što su oči i uši građana uprte isključivo u političare, a zapravo institucije obrazovanja imaju ne manje važnu političku ulogu. Imamo li u vidu budućnost države i njenih građana, onda moramo voditi računa o obrazovnom sustavu. Briga društva za obrazovanje mora biti velika, jer svakom je jasno da u obrazovanju leži budućnost države. Država kojoj obrazovanje počiva na korupciji je država čiji temelji postaju klimavi i koja stoga ne može udovoljiti najvažnijim standardima ni demokracije ni znanosti.

Onog trenutka kada se na korupciju i intelektualnu krađu počne gledati kao na individualnu pojavu tamo nekih na koje se i ne treba obraćati pažnja, čitavom društvu se ne piše dobro.

Obrazovanje je temeljni stub svake države i lakmus-papir za etičke principe koji vladaju u njoj. Dok god ne budemo spremni suočiti se s njenim negativnim pojavama, BiH gubi bitku za budućnost.