KOLUMNE

Rak-rana bh. ekonomije

Piše: Evelin TRAKO ([email protected])

14.11.2017

Stalnim povećanjem akciza na duhan i duhanske proizvode potiče se jačanje crnog tržišta. Gospodu iz vlasti to ne zanima, odavno je jasno. Oni samo vjeruju u poreze, poreze i opet poreze.

Ne zanima ih ni što su akcize na duhan i duhanske proizvode među najvišim u Evropi, a što je kupovna moć najniža. Ta neuravnoteženost jedino pogoduje ilegalnim trgovcima, duhanskoj mafiji koja, dapače, zadovoljno trlja ruke. 

Ako već ne čuju vlastiti narod, koji puši otrov, jer nema novca za hljeb i mlijeko, a kamoli za legalno prerađeni duhan i umotan u velike namete, zašto ne poslušaju makar svjetske ekonomske stručnjake? Ili čelnike kompanija legalne duhanske proizvodnje? Ni to ne čuju.

Kada je nedavno u Sarajevu gostovao ugledni američki ekonomista Artur Lafer (Arthur Laffer), on je nazvao čistom glupošću uvođenje tako velikog poreza na duhan. Takva politika uništava domaću proizvodnju i smanjuje budžetske prihode, a ojačava crno tržište. Zato je ta nepromišljena politika rak-rana naše ekonomije.

Džaba je Lafer govorio, kao i Ram Adanki (Addanki), predsjednik Uprave „British American Tobaccoa“, u čijem je vlasništvu Fabrika duhana Sarajevo.

Adanki je bio još brutalniji i najavio dizanje sidra ove kompanije od poslovanja u BiH ako se ne promijeni suludi odnos vlasti prema duhanskoj industriji.

Upozorio je Adanki i da će, ako se ništa ne promijeni, legalna duhanska industrija u BiH nestati u roku od pet godina.

Džaba i to. Gospoda iz vlasti je gluha ili ne želi čuti upozorenja. A fino kaže narodna poslovica: Ako ti dvojica kažu da si pijan, valjaj se.

S ovom „politikom“ ne treba ni čuditi da je sve više onih koji hljeb zarađuju tako što pored ulice i na pijacama prodaju duhan nabavljen ko zna gdje i ko zna kako.

Ali, ne trebaju oni biti mete, već mnogo krupnije ribe. Oni koji od takve politike najviše hajruju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.