KOLUMNE

Jesu li ugroženi odnosi između BiH i Arabije: Saudijci otkrili da je Muslimović organizirao grupi Iranaca iz BiH odlazak na hadž?!

Piše: Nedžad LATIĆ

24.11.2017

Nedžad Latić, poznati novinar i publicista, urednik portala The Bosnia Times, objavio je tekst pod naslovom „Saudijci otkrili da je Muslimović organizirao grupi Iranaca iz BiH odlazak na hadž?!”, u kojem otkriva obavještajne veze Fikreta Muslimovića, bivšeg oficira KOS-a i sadašnjeg savjetnika Bakira Izetbegovića, s iranskom obavještajnom službom.  

Ozbiljna upozorenja

- Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris nedavno je podnio ostavku na ovu funkciju. Ova vijest i nije tako imala odjeka s obzirom na njenu stvarnu težinu. Vjerovatno je stoga Ured za odnose s javnošću pri Rijasetu učinio sve da tako i bude, jer je ovu vijest objavio samo kao jednu od nekoliko odluka sa sjednice Rijaseta IZBiH.

Ovo je veoma značajna funkcija pri Rijasetu, a obnašao ju je čovjek koji je imao veoma dobru reputaciju u islamskom svijetu, posebno u Saudijskoj Arabiji. Isto tako, Halilović je bio veoma blizak Bakiru Izetbegoviću osobno, kao veliki agitator SDA s minbera džamije Kralj Fahd u izbornim kampanjama.

Međutim, njegovom bratu Ahmedu Saudijska Arabija nije bila voljna dati suglasnost za obavljanje ambasadorske funkcije u Rijadu. Ova dva momenta sigurno ukazuju na nešto što bi se u drugim državama uzimalo kao veoma ozbiljna upozorenja i zabrinulo bi vjerske i političke lidere.

Tim prije jer su dugo vremena odnosi između BiH i Saudijske Arabije opterećeni istragama i blokiranjem računa raznim organizacijama zbog sumnjivog protoka novca kojim se finansira mreža selefijskih paradžemata.

Faksimil teksta portala The Bosnia Times: Zašto je rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris nedavno podnio ostavku na tu funkciju

Malo je vjerovatno da su aktualna zbivanja u samoj Saudisjkoj Arabiji imala direktno odraza na odnose sa BiH, mada ni to nije isključeno. Mnogo veća vjerovatnoća je da su službenici Ambasade Saudijske Arabije u Sarajevu došli do određenih informacija o zloupotrebama u Uredu za hadž i umru.  

Jedna od tako šokantnih informacija na koju do sada Saudijci nisu obraćali pažnju je odlazak nekoliko iranskih državljana na hadž u aranžmanu bosanskog Ureda za hadž i umru.

Agenti u Centrali SDA

Halilović je imao veoma dobru reputaciju u islamskom svijetu i bio veoma blizak Bakiru Izetbegoviću

Pošto njihovo putovanje u S. Arabiju koincidira s godinom u kojoj je hadžiluk obavio Fikret Muslimović, sumnja se da je upravo on preko svojih agenata koje ima kako u samoj Centrali SDA tako i u Rijasetu IZ, omogućio manjoj grupi Iranaca da obave hadžiluk u grupi bosanskih hadžija. Iako se ovo dogodilo prije petnaestak godina, ova informacija dobila je na značaju u vrijeme velikih polemika između bivšeg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i Fikreta Muslimovića - objavio je portal The Bosnia Times.

Finansiranje selefizma

- Posebno su selefijske daije koristile prilike odlaska na hadž za prikupljanje i unošenje novca u BiH. Navodno su od saudijskih državljana uzimali sadekatu-l-fitr i zekat, kao i druge dobrovoljne vjerske priloge za finansiranje selefizma u BiH - piše u tekstu The Bosnia Timesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.