KOLUMNE

Ugledni novinar Bakir Hadžiomerović piše za “Dnevni avaz”: Ankara - glavni grad SDA

Izetbegović tragičnim amanetom vlastitu domovinu izručio “bratu” Erdoanu

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.1.2018

Petnaestak dana hrvatska je javnost bila uskraćena za šarolike aktivnosti i dnevnopolitičke komentare Kolinde Grabar-Kitarović. Neposredno prije katoličkog Božića hrvatska predsjednica posljednji se put ukazala u medijima. Tada je najavila da će praznike provesti u krugu obitelji.


Najmlađa članica EU

Nešto slično priredila je i krajem 2016. godine. Istina, tada je odletjela čak do daleke Amerike. Gdje je, prema svemu sudeći, Grabar-Kitarović boravila u privatno-turističkom aranžmanu o trošku poreznih obveznika…

Uglavnom, najnovija vijest s Pantovčaka glasi da “hrvatska predsjednica za dva dana putuje u službenu posjetu Turskoj, a ključna tema će biti stanje u BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona u toj zemlji”.

Bivši hrvatski šef diplomatije Miro Kovač tvrdi da je "Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni".

I tako smo ponovo doživjeli da se suverenitet Bosne i Hercegovine olako predaje u ruke političkih moćnika koji će (umjesto sprečavanja erozije demokratskih i antifašističkih načela u vlastitim državama) svoju diplomatsku silu demonstrirati kod nas, ovdje i sada. Očekivano, službeno Sarajevo nije adekvatno odgovorilo na ovu vijest. Narod zna, u šutnji je snaga!

Brojni su, duboki su i štetni razlozi za višedecenijski kolonizatorski odnos vlasti u Zagrebu prema našoj zemlji. Uostalom, najmlađu članicu EU zvanični Brisel smjestio je na klupu za rezervne igrače isključivo zbog neprimjerenog odnosa njenog aktuelnog državnog rukovodstva prema susjedima, a to se posebno odnosi na BiH, s kojom dijele granicu dužu od hiljadu kilometara.

Grabar-Kitarović: Diplomatsku misiju započinje tamo gdje se u ime SDA donose najvažnije odluke za budućnost

Nezaobilazan faktor

Nakon što je Bakir Izetbegović onim tragičnim amanetom vlastitu domovinu izručio “bratu” Erdoanu, turski se režim nametnuo kao nezaobilazan faktor na Balkanu. Ali taj se utjecaj ne koristi za jačanje suvereniteta i ekonomskog prosperiteta države Bosne i Hercegovine, već isključivo za opstanak pogrešne SDA politike.

Stoga hrvatska predsjednica svoju diplomatsku misiju i započinje tamo gdje se u ime SDA donose najvažnije odluke za budućnost BiH. Prvo će kod šefa Erdoana u Ankaru, a potom poslušnom Izetbegoviću u Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.