KOLUMNE

Bubreg na kredit

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected])

13.1.2018

Narod je, čini se, na sve već svikao. Davno su prošla vremena kada su se dizali krediti za ljetovanje u Grčkoj ili za zimovanje na Zlatiboru. Sada se krediti uzimaju da se djeca nahrane, odškoluju i obuku, ali došla su posljednja vremena, jer je sve više onih koji zalažu kuće i prodaju stanove da bi se – liječili!

Kijametni dan je, kako bi rekao pjesnik Marko Vešović, pred vratima, a to najbolje pokazuju hiljade i hiljade teško oboljelih u BiH koji u borbi za ozdravljenje dižu kredite i prodaju sve što imaju, osim krova nad glavom. Lijekovi su sve skuplji, narod je sve siromašniji, a to u zbiru skoro uvijek daje tragediju.  

Odavno je poznato da BiH ima najskuplje lijekove u regionu, ali manje je poznato da su ti lijekovi toliko skupi da građani BiH zbog njih dižu kredite, i to često pod veoma nepovoljnim uvjetima. Ako pobijede bolest, pred njima je nova borba, često teža nego prva – otplata kredita.

Najugroženiji su bubrežni bolesnici i pacijenti s onkološkim dijagnozama i samo oni znaju koliko košta jedna terapija. Citostatici su preskupi, klinike ih često nemaju, a novac utrošen na kupovinu lijekova se ne refundira. Kada sve ovo znamo, jasno je da nisu samo oni bolesni. Bolestan je i sistem koji im ne želi pomoći.

Ako smo pred težinom prošlih dana zaboravili da smo dizali kredite da bismo jeli meso i koju voćku, da nam djeca u školu ne bi išla u bušnoj obući i s polovnim knjigama, valjda nećemo dozvoliti da dođu dani kada će najteži bolesnici doslovno sve morati kupovati na kredit da bi ostali među nama.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.