KOLUMNE

Akademik Muhamed Filipović: Teška borba protiv medijskih falsifikata

Bošnjaci su bili žrtve svih mogućih metoda, od masovnog uništavanja do raseljavanja s određenog teritorija

Piše: Akademik Muhamed FILIPOVIĆ

20.1.2018

Ubrzo je, nažalost, došlo do poznate krize u enklavi Srebrenica, koja je sama po sebi isturila mene u centar interesa britanske javnosti, i ne samo nje, već cijele svjetske javnosti, jer su me sve novine, televizijske i radiostanice počele pozivati da dajem izjave i učestvujem u programima koje su oni povodom tog zbivanja organizirali.  

BBC prednjačio 

Mislim da je jedinstven slučaj da jedan ambasador u toku mjeseca 64 puta nastupi u različitim televizijskim i radioemisijama u organizaciji svih kuća koje imaju svoja predstavništva u Londonu, od BBC-a pa nadalje. Mogu reći da sam taj mjesec proveo uglavnom krstareći ogromnim Londonom iz jedne u drugu televizijsku kuću i radiostanicu.

Taj angažman nije bio jednostavan niti propagandni, nego prije svega se kroz tu aktivnost odvijala jedna veoma teška borba protiv ogromnih falsifikata koje su u ratu proizvodile brojne medijske kuće s BBC-jem na čelu.

Način na koji su vodeći ljudi tih kuća postupali sastoji se u tome da formalno daju prava predstavniku Bosne i Hercegovine da govori, ali mu sistematski suprotstavljaju govornike suprotnog stava i ponašanja kako bi neutralizirali efekte onoga što je rečeno, a sve pod maskom jednakog prava svih strana da iznosi svoje mišljenje.

Međutim, ono što sam zapazio odmah je činjenica da BBC nije nijedanput bio u stanju da u emisiju pozove stvarnog predstavnika srpskih snaga koje vode rat protiv Bosne i Hercegovine.

To je bila slaba tačka ponašanja redakcije BBC-ja i ja sam čekao priliku da takvo ponašanje demaskiram. Ove emisije su obično bile u vrijeme koje se zove prime time, poslije 20 sati, a vodio ih je jedan od najpoznatijih njihovih voditelja i komentatora.

Oni nisu znali da ja poznajem dobro srpski svijet i savršeno dobro razlikujem bosanske Srbe i Srbe iz Srbije i kad su jednoga dana pozvali mlađeg čovjeka koji se predstavio kao predstavnik bosanskih Srba, odlučio sam raščistiti situaciju. Optužio sam voditelja da obmanjuje britansku i svjetsku javnost time što u emisiju dovodi čovjeka koji nije autentični predstavnik bosanskih Srba, nego politički agent Srbije, i da dopušta tom čovjeku da iznosi laži.

Fatalna greška

Očekivao sam da će mi voditelj parirati tako što će ustvrditi da čovjek ima pravo da iznosi svoje mišljenje i da može biti angažiran od bosanskih Srba, a to je bila fatalna greška voditelja jer sam mu uzvratio tvrdnjom da bi on kao voditelj tako važne emisije na tako važnoj televiziji morao da razlikuje statement of facts of statement of opinion (saopćenje činjenica i saopćenje mišljenja).

Naprimjer, na govornikove riječi da su „Srbi bili uvijek većinsko stanovništvo Bosne, da je Bosna pripadala Srbiji i da su Srbi u Bosni uvijek bili proganjani”, ustvrdio sam da se radi o historijskim činjenicama, a te su činjenice u interpretaciji sagovornika teške laži i nemaju nikakve veze s mišljenjem, jer se mišljenje odnosi na činjenice, a ne na konstataciju činjenica.

Zbog toga sam zatražio da redakcija emisije smijeni voditelja, jer je očevidno u službi jedne strane i dopušta takve manipulacije koje nisu dostojne jedne televizije kakva BBC želi da bude. Ovim istupom sam potpuno razbio tu emisiju i više se nikad u kasnijim emisijama taj voditelj nije pojavio niti se desio slučaj da mi je u emisiju doveden takozvani predstavnik druge strane.

Ovaj slučaj je još više pobudio interes kod različitih televizijskih kuća pa su me brojne, kao što su one za Srednji istok, američke, holandske, njemačke, počele intervjuirati i tražiti mišljenje.

Nažalost, mi smo, izgleda, unaprijed bili izgubili bitku za Srebrenicu i to po prokušanoj metodi koju zapadna diplomatija primjenjuje, a to je da sami sebe lišimo i prava i mogućnosti da odlučujemo o svojoj sudbini.

Pristali smo na to da predamo enklavu Srebrenice Srbima, demobilišući prije toga naše oružane snage, a da im nismo osigurali sigurno povlačenje na slobodni teritorij. Zatim je naš ministar vanjskih poslova na konferenciji za štampu u Hagu izjavio da Vlada BiH nije smatrala potrebnim da se prethodno evakuiraju naši razoružani vojnici i stanovništvo, jer je željela da Srebrenica i nadalje ostane multietničko područje.

Mene je šokirala takva izjava ministra koji je pokazao da pojma nema o Bosni, o sudbini Bošnjaka i o tome s kim imamo posla. 

A, cjelokupno historijsko iskustvo i pogotovo iskustvo rata koji je trajao pokazalo je da Srbi ne ratuju samo za teritorij ili vlast, nego ratuju za eliminaciju Bošnjaka s određenog teritorija i to svim mogućim metodama, od najsigurnije, a to je masovno uništavanje stanovništva, do one manje kao što je njegovo raseljavanje po svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.