KOLUMNE

Između redova

Piše: Senka Kurt ([email protected])

10.2.2018

Više od polovine Bosanaca i Hercegovaca završilo je srednju školu, saopćila je, čini se, ponosno, Državna agencija za statistiku. Povod je Međunarodni dan obrazovanja, koji je u svijetu obilježavan jučer. Evropska unija inače obrazovanje navodi kao veoma bitan preduvjet ekonomskog i društvenog razvoja zemlje, a i mi se slomismo da skoro svake godine uvedemo nešto novo, uglavnom stihijski, bez plana i cilja.

Iz analize koju su iz Agencije poslali medijima vidi se da je sve manje djece koja pohađaju osnovnu školu.  

No, to i nije neka novina. Od nekadašnjih kao nar punih razreda i škola ostalo je tek po nekoliko odjeljenja s najviše dvadesetak učenika. Širom zemlje, kojom hara bijela kuga, zatvaraju se škole, izmišljaju kojekakva područna odjeljenja, zgrade pretvaraju u ambasade, skladišta. Tek povremeno poneko izrazi zabrinutost i idemo dalje.

Zanimljivo je, međutim, da, kako kopni broj osnovnoškolaca, tako raste broj onih koji upisuju postdiplomske studije. U poređenju sa 2015., u akademskoj godini koja teče broj onih koji su odlučili postati magistri, doktori veći je za čak 500.

Ovi bi brojevi mogli svašta objasniti – kako smo sve stariji, kako se teško odlučujemo rađati nove generacije, kako nam odlaze oni koji će rađati nove generacije ili... hajde da budemo na kraj srca, kako bi mnogi radije učili i stjecali diplome nego radili. 

Šta god se krije iza ovih brojeva, ne treba zaboraviti, to je „samo“ statistika.

Brutalnost naše stvarnosti, a naročito obrazovnog sistema, negdje je drugo – u dvije škole pod jednim krovom ili s bošnjačkom djecom iz Zvornika kojoj nije dozvoljeno da pohađa nastavu na svom, maternjem, bosanskom jeziku! Iz toga se može zaključiti – pismeni jesmo, ali čitati ne znamo. Ni stvarno ni između redova! 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.