KOLUMNE

Znanje umjesto oružja

Piše: Erol AVDOVIĆ

18.2.2018

Mora se odmah, bez pakovanja u bilo kakvu medijsku ili političku ambalažu i tako da ne ostavlja nikakvu sumnju, precizno reći kako je nabavka 2.500 pušaka za policiju RS pogrešna odluka uperena protiv mira i pomirenja u cijeloj BiH.

S obzirom na to da se to naoružavanje veže i uz ruski “antiteroristički” angažman i otvaranje novih centara za nekakvu “obuku”, slično kao i u slučaju “humanitarnog” ruskog centra u Nišu – u sve to s pravom upiru prstom Amerika i NATO.

Znajući, kako to reče i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), da u Austriji, u kojoj živi skoro devet miliona stanovnika, tamošnja policija ima svega 400 pušaka te vrste, sve ovo više ugrožava nego što radi za sigurnost BiH i okruženja.

Iako se radi i o američkom odgovoru Rusima da Amerikanci nemaju u planu obučavati bilo koga (militante u bilo čijim entitetskim uniformama), posebno ne oružjem koje RS kupuje od Srbije (a ova od Rusije), kako su to poručili iz Američke ambasade u Sarajevu, to je i jasno upozorenje da se uz takvu “podršku” Moskve Banja Luka opasno približava crvenoj liniji koja se u neko doba neće tolerirati.

Četvrt stoljeća nakon krvavih ratova na Balkanu, Bosni i njenom okruženju treba posve drukčija paradigma, naslonjena na “cijelu i slobodnu” Evropu. To je ona vizija izgovorena uoči pada Berlinskog zida 1989. godine, koju su tada formulirali i čvrsto obećali Amerikanci. Samo radi podsjećanja, od toga se ne odustaje kao od vitalnog nacionalnog interesa SAD.

Uostalom, trebalo je samo čuti riječi glavnog savjetnika za nacionalnu sigurnost u Trampovoj administraciji, generala Mekmastera (H. R. McMaster) izgovorene onomad na Molitvenom doručku u Vašingtonu šta taj balkanski dio Evrope znači Amerikancima. „To ostaje nepromijenjena strategija, za koju ćemo se boriti do posljednjeg daha!”. 

Nedvojbeno su u pravu oni koji tvrde da novim generacijama u BiH trebaju kompjuteri i pismena pera, globalno i lokalno znanje, a ne oružje koje podsjeća na minula – krvava vremena. Zato i sve te puške iz RS treba pretvoriti samo u muzejske eksponate.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.