KOLUMNE

Ruske prijetnje

Piše: Sead NUMANOVIĆ

24.2.2018

Rusija ne odustaje od destabilizacije Balkana!

Ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov, uoči posjete Beogradu (i Ljubljani), istakao je da Zapad ne bi smio insistirati na tome da balkanske države idu prema EU, a posebno ne prema NATO-u.

Apostrofirao je Bosnu i Hercegovini i Makedoniju kao države koje bi slijedile primjer Crne Gore. Zaprijetio je u Beogradu da taj scenarij neće proći! Rusija već odavno mešetari po BiH. Njen raniji ambasador nije zazirao da svakog sagovornika do čijeg mišljenja iole (ne) drži pita kako bi se BiH trebala podijeliti i raspasti.

Iza njega, nastupale su službe koje su svesrdno podrivale temelje BiH. Epilog smo vidjeli nedavno u Banjoj Luci kada su glavnim ulicama promarširale paravojne formacije koje su obučavale ruske službe.

U Makedoniji je na sceni konačna politička stabilizacija i svi su spremni za streloviti uspon ove države prema EU i NATO-u. Lavrov je nedavno javno pozvao Grčku da ne daje nikakve koncesije Makedoniji u međusobnim pregovorima.

Istupi ruskog ministra jesu zvanična politika Rusije. Ona se ne obazire na to što je, naprimjer, njen balkanski miljenik Milorad Dodik svesrdno lobirao i na kraju glasao za Zakon o odbrani BiH, u kojem je jasno navedeno da naša zemlja želi i hoće u NATO. Niti ih zanima činjenica da je ključne zakonske i druge akte o tome potpisivao kadar Dodikove partije. Bilo da je državni premijer ili predsjedavajući Predsjedništva države.

Isticanjem BiH i Makedonije, Lavrov je sasvim otvoreno najavio da su to dvije države u kojima će Rusija sada pojačati subverzivne aktivnosti.

BiH je posebno ranjiva i zbog predstojećih izbora te slabih državnih institucija.

Nema sumnje da je u interesu Kremlja da se ni politička scena BiH ne mijenja. Posebno su zainteresirani za vodeću ulogu SDA među Bošnjacima. S tom strankom oni ni do sada nisu imali problema. I preko njenih kadrova, naprimjer, MUP RS se naoružao do zuba oružjem nastalim na ruskim licencama.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.