LIČNOST DANA

Evropska nagrada bosanskom čovjeku

Radeći dobro, kao što to Komarica čini godinama, slušajući i prihvatajući mudre savjete i riječi, možemo da gradimo bolju BiH

A. Nu.

19.6.2019

Evropska nagrada "Dr. Elemer Hantos" stigla je u prave ruke. Dodjelom ovog priznanja uvažen je cjeloživotni rad banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji se neumorno svakodnevno bori protiv mržnje, nepravde, širi ljubav te poziva na suživot, za koji vjeruje da je moguć u Bosni i Hercegovini. 

Tako, ako Bosanci i Hercegovci žele da grade bolju državu, da budu bolji ljudi, komšije, susjedi… neka slijede njegove upute. Jer, ovaj crkveni čovjek nikad se ne obraća samo vjernicima – kršćanima nego svim građanima u BiH.

Inače, ova prestižna nagrada dodjeljuje se svake godine osobama ili organizacijama za izvanredne uspjehe u promociji saradnje između države ili naroda u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Svečanost na kojoj je dobio priznanje, Komarica je iskoristio da pozove sve ljude da podignu glas za zapostavljene, marginalizirane, obespravljene u BiH. Poručuje i da je “mržnja veliki teret za svakoga, a da se zlo zaustavlja ljubavlju prema dobru”. 

Njegove riječi u državi koja je puna različitosti, zvuče kao ohrabrenje i poticaj. Posebno je važno da ih čuju političari, koji vuku svaki na svoju stranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.