KOMENTAR DANA

Srebrenička nepravda

Grad genocida ponovo prepušten sam sebi, a Srebreničanima nanesena nova šteta

Srebrenica. Agencije

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

18.2.2021

Koliko god pojedinci potez probosanske koalicije u Srebrenici da bojkotiraju ponovljene izbore u ovoj općini nazivali politikantstvom, on je više nego opravdan i logičan.

Jer odluka Centralne komisije (CIK) BiH da ne ponište rezultate izbora putem pošte, gdje je bošnjačko glasačko tijelo najjače, s pravom je naljutila čelnike probosanske koalicije. Odluka o bojkotu mogla se i očekivati, bez obzira na sve.

I s ponovljenim izborima više je nego jasno da je pobjeda Mladena Grujičića zagarantirana. Bez glasova putem pošte, jer su Srebreničani otjerani i protjerani širom svijeta, daleko od svog ognjišta, šansa za pobjedu Alije Tabakovića skoro je nemoguća. Znaju to i u SNSD-u, ali znali su i morali znati u CIK-u, jer je 1.000 glasova iz dijaspore presudno.

Iako se tvrdi da je bojkot izbora alibi za novi poraz, što potencira koalicija okupljena oko Grujičića, novi izbori s pravom nose novu zamku u gradu genocida. To znači da bi 21. februara na ovim izborima mogli glasati samo građani srpske nacionalnosti i, kako stvari stoje, tako će i biti.

Bojkot je opravdan i realan. Na apel se ranije moralo i trebalo reagirati, ali se šutjelo.

Pogotovo što je mjesecima ukazivano na izborne nepravilnosti, krađu. A građani iz dijaspore mjesecima su ukazivali na to da nisu dobili izborni materijal.

No, CIK se oglušio. Sud BiH, također. Srebrenica je ponovo prepuštena sama sebi, a Srebreničanima je nanesena nova šteta.

Vrijeme je da to shvate oni koji bi trebali i da konačno više računa povedu o Srebrenici, kako bi, makar nakratko, demantirali one koji smatraju da je pojedinim bošnjačkim prvacima BiH samo od Baščaršije do Marindvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.