KOMENTAR DANA

Možemo! i u BiH

Puljak i Tomašević živi su dokaz da su drugačije politike u regionu moguće, ali kada imate prave osobe da ih iznesu

Tomislav Tomašević. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

19.7.2021

Sa susjednom Republikom Hrvatskom posljednjih godina uglavnom imamo tenzične odnose. HDZ, stranka koja partokratski vlada ovom državom veći dio historije od 1990., kontinuirano trpa nos u unutrašnje stvari BiH i lobira u Briselu za novi Izborni zakon, dok SDP-ov predsjednik Zoran Milanović Bosancima poručuje da uzmu „sapun i parfem“, što je ništa manje ponižavajuće od njegovog špaciranja po Bosni uz zaobilaženje državnih institucija.

I dok su tradicionalne politike u Hrvatskoj, kao i u većem dijelu bivše Jugoslavije, takve kakve jesu, nacionalističke, bahate i zlonamjerne, upravo u toj susjednoj zemlji pojavilo se svjetlo koje može biti nada za čitav region.

Nakon dvodecenijske neprikosnovene vladavine pokojnog Milana Bandića, čiji su maniri i obrazovanje bili obrnuto proporcionalni korumpiranosti, na čelo Zagreba došli su Platforma Možemo! i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u startu prešao na djela: pokrenuo je hapšenje zbog korupcije više od 20 Bandićevih saradnika, a u punom jeku su i reforma uprave i smanjenje broja administracije za čak oko 40 posto!

Dolasku Možemo! na vlast prethodilo je više od 15 godina aktivnosti tokom kojih su temeljno prostudirali mehanizme korumpirane gradske vlasti i razvili jasnu strategiju za obračun s tim praksama. Sada provode svoj plan.

U drugom najvećem hrvatskom gradu Splitu, koji je godinama mnoge zgražao svojim nacionalističkim skretanjem i pojavama poput Željka Keruma, sada je gradonačelnik Ivica Puljak, svjetski priznati fizičar koji je učestvovao u otkriću Higgsovog bozona, liberal s jasnim planom dovođenja u red javne uprave, privlačenja velikih investicija i pretvaranja Splita u tolerantni i progresivni centar regiona.

Novi pobjednici u Hrvatskoj, u najznačajnijim gradovima, na velika vrata najavljuju dolazak politika utemeljenih na potpuno drugačijim principima od dosadašnjeg sivila nacionalizma, klijentizma te koruptivne pljačke kao devastirajuće posljedice svega.

Puljak i Tomašević živi su dokaz da su drugačije politike u regionu moguće, ali kada imate prave osobe da ih iznesu. Ono što bismo možda i u BiH mogli dočekati i prije nego što se nadamo, ma koliko situacija trenutno izgledala tmurno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.