KOMENTAR DANA

Salto mortale

Jasno je da istina o genocidu u Srebrenici nikada nije ni zavisila od stavova političara koji su genocid negirali

Potočari. Arhiva

Piše: Alen Bajramović

7.12.2021

Posljednje izjave zvaničnika entiteta RS samo su jedan od dokaza kakvi hohštapleri, flegmani i manipulatori ljudskim emocijama i životima vladaju ovom državom i od kakvih individua običan svijet, pa i veći dio međunarodne zajednice, očekuje da se postigne dogovor o budućnosti ove zemlje.

Godinama se već iz manjeg bh. entiteta horski osporava presuđeni genocid u Srebrenici, a funkcionerima iz vlasti se u apsurdnom i neljudskom pokušaju osporavanja činjenica dokazanih pred najvišom sudskom instancom u svijetu nerijetko priključuju i predstavnici opozicionih stranaka.

Sudeći prema posljednjim izjavama predsjednice RS Željke Cvijanović, datim izraelskom listu "Haaretz", RS nikada i nije poricala genocid (?!) te nije sporan sadržaj Inckovih (Inzko) izmjena Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina i veličanje presuđenih ratnih zločinaca, već način na koji je on donesen?!


Alen Bajramović. Avaz

Sličan zaokret svojevremeno je napravio i njen stranački šef Milorad Dodik, koji je od političara s jasnim stavom prema genocidu i onima koji su ga planirali i izvršili postao najvatreniji negator genocida i djelitelj priznanja i ordenja zločincima. Sve u skladu s potrebama dnevne politike.

Očigledno je da u RS postepeno jača shvatanje da "Inckov zakon" ne mogu promijeniti, ali ni da kontinuitet djelovanja OHR-a u BiH neće prekinuti osporavanjem imenovanja Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je dobio jasnu podršku iz centara iz kojih je najpotrebnija. Svjedočimo novoj strategiji čiji je konačan cilj isti, ali da najprije prihvatimo da smo pogrešno čuli i razumjeli sve što smo iz RS slušali i gledali proteklih decenija.

Jasno je da istina o genocidu u Srebrenici nikada nije ni zavisila od stavova političara koji su genocid negirali, relativizirali ili zloupotrebljavali za unaprijed izgubljene tužbe, vlastite političke ciljeve i predizborne kampanje.

Međutim, posljednji salto mortale iz RS pokazuje s kojim i kakvim to političarima imaju posla građani, ali i međunarodni predstavnici koji ih nastoje okupiti za isti sto. Sve i da postignu dogovor o pitanjima važnim za budućnost ove zemlje, možda se dogovorenog i potpisanog već prekosutra neće sjećati. U oči nas gledaju, a dok lažu, i ne trepnu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.