LIČNOST DANA

Maks Ferstapen: Neuhvatljivi Nizozemac

Došao do devete uzastopne pobjede i izjednačio rekord Fetela

Ferstapen: Još jedna sjajna utrka. Facebook

28.8.2023

Fenomenalni Nizozemac i vozač Red Bulla Maks Ferstapen (Max Verstappen) trijumfovao je na Velikoj nagradi Nizozemske, što je bila 12. utrka ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ferstapen je na stazi „Zandvort“ došao do devete uzastopne pobjede, čime je izjednačio rekord Sebastijana Fetela (Vettel) iz 2013. godine. Također, sjajnom Ferstapenu je ovo bila 11. pobjeda u sezoni, te je tako napravio veliki korak ka odbrani titule prvaka.

Ni velika kiša nije uspjela spriječiti Ferstapena u njegovom pohodu ka novoj pobjedi. Iza sebe je ostavio i Fernanda Alonsa i Pjera Gaslija (Pierre Gasly), koji su mu pravili društvo na podiju.

Maks Ferstapen rođen je 30. septembra 1997. godine u Haseltu (Belgija). Počeo je s kartingom u dobi od četiri godine, a prvo iskustvo s Formulom imao je 2013. kao testni vozač. Godinu kasnije debitirao je u Florida Winter seriji, a ubrzo i u Formuli 3. Karijeru u Formuli 1 počeo je iste godine u Scuderiji Toro Rosso i postao najmlađi vozač u Gran Pri vikendu. Prelazak u Red Bull uslijedio je 2016. godine. U karijeri je ostvario 46 i 90 podija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.