LIČNOST DANA

Belma Barlov: Uk, muk i bauk korupcije

Direktorica Zavoda za izgradnju KS ilustracija je nesposobne vlasti da izgradi prijestonicu

Barlov: Nesposobna direktorica nesposobne vlade. Facebook

Piše: Ema Maslo

11.9.2023

Jučerašnja izjava direktorice Zavoda da je nemoguće nastaviti s izgradnjom Južne longitudinale u Sarajevu jer je vlasnik jednog objekta podnio tužbu sudu nastavak je višegodišnjih izgovora politike i političara koji od Sarajeva očigledno ne žele da naprave ozbiljnu državnu prijestonicu.

Dok se Podgorica, Tirana, Beograd, Zagreb ili Skoplje eksponencijalno razvijaju, u našem glavnom gradu eksponencijalno se širi nesposobnost kadrova odgovornih za razvoj Kantona i grada. Građani su se već naslušali primitivizma, gluposti, čemera i jadnih lažnih obrazloženja vlasti da je izgradnja Južne ili Sjeverne longitudinale zaustavljena zbog pojedinih tužbi vlasnika stambenih jedinica ili kuća. Isto važi i za izgradnju Prve transverzale. Nesposobni Uk, ili njegov prethodnik Forto, s još nesposobnijim direktorima najvažnijih kantonalnih institucija, očigledno ne žele da znaju za nešto što se zove proglašavanje pojedinih saobraćajnica javnim interesom.

To znači da se objekti moraju srušiti, a ukoliko su građani nezadovoljni ponuđenim finansijskim iznosom, razliku, eventualno, mogu dobiti na sudu.

Za Prvu transverzalu je proglašen javni interes, ali, naravno, to korumpiranu vlast mnogo i ne brine i ova činjenica je obavijena mukom, odnosno šutnjom aktuelne Kantonalne vlade.

Slične verbalne egzibicije u smislu ko je izglasao vjetrokoridore u Sarajevu – trojka ili Kapidžić – blokirale su bilo kakvu ozbiljniju izgradnju u Sarajevu i kada su u pitanju visokogradnja ili niskogradnja.

Naivnih više nema: po Sarajevu poslovne i stambene objekte može graditi neki dobro utaljeni Brajkovići i maltene niko drugi. Na Trebeviću već rastu zgrade za koje dozvole daje Milorad Dodik, a trojkaška administracija je potpuno paralizirala gradnju u prijestonici. Građani imaju pravo da postave pitanje i sudovima da li rješavaju tužbe koje zaustavljaju život prijestonice po ubrzanoj proceduri i zašto. Ali treba ponoviti, za nesposobne dužnosnike, poput gospođe Barlov, i Kantonalnu vladu to ne može biti izgovor.

Iza navodnog legalizma kriju se talovi građevinske mafije i tu moraju direktori koji imaju i gram odgovornosti ponuditi ostavke i dokazati da nisu dio te priče. A Kantonalna vlada i pojedinci koji već godinama vode igru blokade razvoja Sarajeva trebaju znati da nezadovoljni i razočarani građani više baš i neće imati sluha za brutalne laži pojedinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.