KOMENTAR DANA

Dodik protiv Suda

Kada se prijetnje ostave po strani, on je jedan mali, uplašeni provincijski kabadahija koji vodi, vjerovatno, najsiromašniji politički entitet

Dodik: Čini se da se prepao trenutnog procesa. Platforma X

Danijal Hadzovic

28.12.2023

Milorad Dodik najavljuje novu blokadu. Ovaj put kaže da neće imenovati dvoje sudija iz srpskog reda dok god ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH. Dodik, podsjećamo, traži izbacivanje stranih sudija iz ovog suda, za šta bi trebalo promijeniti i sam Ustav BiH, odnosno njegov član VI koji definira sastav i izbor sudija.

Dodikov savjetnik Ognjen Tadić, koji je usput i kandidat za ustavnog sudiju, na sve je dodao još jednu ucjenu prema probosanskim strankama koja se odnosi na to da se Zakon o imunitetu RS retroaktivno prihvati na državnom nivou. Tadić je otišao i korak dalje te upozorio da bi Ustavni sud mogao u potpunosti ostati bez domaćih sudija ako im se ne udovolji, s obzirom na to da Valerija Galić u penziju ide 2026., Mirsad Ćeman 2025., a Suada Palavrić 2024. godine.

Čini se da se Dodik uistinu prepao trenutnog i mogućih budućih procesa protiv njega u Sudu BiH, pa želi antidemokratski i suludi zakon koji bi mu dao amnestiju za sva zlodjela koja je počinio. Drugo je već viđen manir Dodika. Njegovi udari na državu dopunjeni su ucjenama i prijetnjama o izazivanju haosa ako mu se ne udovolji. Po principu, ako mi ne isporučite to što tražim, onda ću vam sve razbiti. Nažalost, i previše puta mu je to uistinu i polazilo za rukom, a posljednji put s izbacivanjem stranih tužilaca iz Tužilaštva BiH.

Treća stvar je Dodikov potpuno autokratski manir upravljanja, gdje on državu i institucije tretira kao privatni plijen, pa bi da u najviše institucije imenuje svoje savjetnike i poslušnike, a zakone bi da kroji tako da njega štite od odgovornosti.

I sve ovo su razlozi zbog kojih se Dodiku ne smije ni popuštati ni izlaziti ususret. Naime, kada se prijetnje ostave po strani, on je jedan mali, uplašeni provincijski kabadahija koji vodi, vjerovatno, i najjadniji i najsiromašniji politički entitet u Evropi.

A u Sud BiH, koji, kao, ne priznaje i učinit će mu ovo ili ono, dolazi redovno i pokunjeno na vlastito suđenje, čime mu, kao lojalni bh. građanin, priznaje potpuni legitimitet i pravo da mu sudi.

Medvjed puno reži, ali rijetko grize. Stoga se ne treba povlačiti pred njegovim verbalnim siledžijstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.