LIČNOST DANA

Alperen Šengun: "Baby Jokić"

Čekaj, Hjustone, možda nemamo problem

Alperen Šengun. AP

8.3.2024

Turska košarka u posljednjim godinama nije na nivou na kojem je nekoć bila. Hedo Turkolu (Turkoglu), Mehmet Okur, Ersan Ilijasova (Ilyasova) – redom su zvijezde koje su žarile i palile parketima NBA lige u prošlosti.

Međutim, sada se pojavila još veća zvijezda, a ona se zove Alperen Šengun (Sengun). Centar Hjuston Roketsa oduševljava ove sezone i njegova karijera je, sigurno, u uzlaznoj putanji. U timu koji je u proteklim godinama više deprimirao nego oduševljavao svoje navijače na parketima su se pojavili obrisi ozbiljnog igrača. Izbor za Ol-star ekipu mu je izmakao za dlaku, prvenstveno zbog toga što mnogi nisu zainteresirani za ekipu iz Teksasa. Ipak, on vraća popularne „Rakete“ na mapu.

U posljednje dvije utakmice prvo se poigravao francuskim 226 centimetara visokim čudom Viktorom Vembanjamom (Victor Wembanyama) te mu spakovao 45 poena uz 13 skokova, da bi onda skupo prodao kožu protiv LA Klipersa, protiv kojih je zabilježio tripl-dabl, upisavši 23 koša, uz 19 uhvaćenih lopti i 14 asistencija.

Sjajne partije su američke medije natjerale da naprave poređenje s još jednim vrhunskim Evropljaninom, pa je zaradio nadimak "Baby Jokić“. Može se i pretpostaviti o kome je riječ. Rakete, ukoliko se pouzdaju u Šenguna, sigurno će daleko dogurati. Možda budu, poslije NASA-e, druga organizacija iz Hjustona koja je zakoračila na mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.