KOMENTAR DANA

Radikali pušteni s lanca

Aličković bi da nas bije i protjeruje

Nihad Aličković. Anadolija

Danijal Hadzovic

18.3.2024

Nihad Aličković, vođa ekstremno desničarske i nelegalne organizacije "AntiDayton“, u petak mi je uputio niz prijetnji. Krenuo je od "bagri se mora stati ukraj“, lažno me optužujući da sam u komentaru na Face TV pljuvao po njegovom defileu za 1. mart, a koji ja nisam ni spomenuo.

Zatim je u novim objavama nastavio s najavama da ću „pogani jezik pregristi“ i „biti primoran“ da odem iz Sarajeva, da bi u konačnici napravio nekakvu listu za odstrel javnih ličnosti (na kojoj sam naravno i ja), koje je nazvao „štetočinama bošnjačkog digniteta“ (šta god to trebalo značiti, no dobro, pamet i jezik mu nisu jača strana).

Naravno, sve te objave pratio je niz gnusnih prijetnji Aličkovićevih pratilaca, što mu je zapravo i krajnji cilj. Ja sam tek jedna od desetina ličnosti kojima ovaj ekstremista iz dana u dan prijeti nasiljem, protjerivanjem, odstranjivanjem iz društvenog života, uz neskriven poziv svojim fanovima da s riječi prijeđu na djela. Aličković bi da nas bije i protjeruje.

Kada ovakve slučajeve prijavljujete nadležnim institucijama (što sam ja svakako učinio i ovaj put), odgovor koji u konačnici redovno dobivate je da, ako prijetnja nije eksplicitna, odnosno ako vam valjda nisu najavili datum, sat, vrstu zločina i sredstvo kojim će ga izvršiti nad vama, onda se to i ne može tretirati kao prijetnja.

Drugim riječima, država će se ovakvim nasilnicima eventualno baviti ako budete mrtvi ili, eto, barem ozbiljno povrijeđeni. To i ne treba da iznenađuje, s obzirom na to da se država nije bavila ni mnogo konkretnijim Aličkovićevim uličnim nasilništvima u kojima su stradali i ljudi i objekti.

Ne bavi se država ni činjenicom da dotični godinama vodi antiustavnu, nelegalnu organizaciju koja nigdje nije ni registrirana. Ne zamara državu pretjerano ni pitanje od čega se ta dotična ekstremistička organizacija finansira s obzirom na to da nema račun, kao ni od čega njen lider tačno živi. Ne zamara se u njegovom slučaju ni činjenicom da je svaki lični dohodak oporeziv, a trpanja donacija u džepove krivično djelo.

Umjesto toga, ovaj bivši višestruki ponavljač u Srednjoj ugostiteljskoj, bivši „Avazov“ recepcioner koji je dobio nogu zbog krađe novca i bivši neuspješni konobar, osoba je kojoj „socijaldemokratska“ gradonačelnica Sarajeva dijeli odlikovanja, a hodže i „zeleni“ mediji ga ugošćavaju da nam, kao „vrsni intelektualac“, dijeli lekcije o patriotizmu i odbrani države.

Drugim riječima, savršen predstavnik države po Bakirovoj mjeri. Na intelektualno-kabadahijskom habitusu gotovo da bi mu i Fikret Prevljak mogao pozavidjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.