LIČNOST DANA

Luka Garza: Pokazao šta zna

Izludio Toronto, pa dobio NBA ugovor

Garza: Bit će u rosteru za plej-of. AP

5.4.2024

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Garza cijelu sezonu je čekao na pravu priliku, a, kada je konačno dočekao, iskoristio je na najbolji način. Dobio je samo devet minuta, ali je pokazao kakav raskošni talent ima. U pobjedi svoje Minesote Timbervulvsa nad Torontom (133:85) ubacio je čak 16 poena, uz dva skoka i asistenciju.

Ne samo da je izluđivao protivničke igrače i njihovog trenera Darka Rajakovića nego je i „natjerao“ čelnike „Vukova“ da mu spreme novi ugovor. Dvostrani ugovor je pretvoren u onaj standardni u NBA ligi, a „Zmaj“ će biti u rosteru za plej-of.

Strpljivo je čekao i vrijedno radio, a sada ubire plodove svog rada. On je ove sezone nastupao za Minesotin tim iz Razvojne lige Ajova Vulvse. Tamo je imao prosjek od 36,7 poena i 12 skokova po utakmici. Kada je dobio priliku u timu Minesote, objeručke je iskoristio.

Luka Garza rođen je u Vašingtonu 27. decembra 1998. godine. Karijeru je počeo u Mare srednjoj školi, a nastavio je na Univerzitetu Ajova.

Sin je bivše bh. košarkašice Šejle Muftić, a unuk legendarnog golmana FK Sarajevo Refika Muftića. Krajem 2021. godine dobio je bh. državljanstvo, a prošlog ljeta je debitirao za reprezentaciju BiH. Svojim partijama na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre „kupio“ je bh. navijače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.