LIČNOST DANA

Ćavi Ernandez: Nadmudrio učitelja

Lani je osvojio titulu u Španiji, a sada sanja o povratku na evropski tron

Ernandez: Ima dva trofeja s Barcelonom. AP

12.4.2024

U fudbalskoj ljepotici s pet golova Barcelona je pobijedila Pari Sen Žermen s 3:2, a najzaslužniji za to bio je Ćavi Ernandez (Xavi Hernandez).

Legendarni fudbaler katalonskog giganta se pretprošle sezone vratio u klub. Lani ga je odveo do titule prvaka Španije, a sada sanja povratak na evropski tron. Da su Ćavi i Barcelona sposobni doći do titule prvaka Evrope, pokazao je meč u Parizu.

Ćavijevi izabranici su slomili srca Parižanima u gradu ljubavi. Da stvar bude bolja, Ćavi je u duelu četvrtfinala nadmudrio svog učitelja Luisa Enrikea (Enrique).

U Barceloni na „ušati trofej“ Lige prvaka čekaju od 2015., a posljednji trener koji ga je osvojio bio je upravo Enrike. On je tada dirigirao pored aut-linije, a nakon pobjede protiv Juventusa (3:1), trofej je u zrak pobjednički podigao kapiten Ćavi.

Moglo bi se desiti da Ćavi ponovo digne trofej osvajača, ali ove godine kao trener. Zanimljivo je da je umjetna inteligencija prognozirala pobjednike Lige prvaka, a za ovu sezonu najveće šanse dali su ni manje ni više nego Barceloni. Ćavi je najavio odlazak na kraju sezone, a ne bi bilo boljeg načina nego da ode kao prvak Evrope. Vratio se kući kada je klub bio u teškoj situaciji, a onda ga je stabilizirao i vratio u vrh evropskog fudbala.

Ćavi Ernandez rođen je 25. januara 1980. godine u španskoj Tarasi. Trenersku karijeru počeo je 1. jula 2019. godine u katarskom El Sadu, gdje je završio bogatu igračku karijeru. Kao trener je osvojio pet trofeja, a dva s Barcelonom – La Ligu i Superkup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.