LIČNOST DANA

Stefan Ortega: Odbrana za titulu

Ni u snu nije očekivao da će biti spasitelj sezone „Građana“

Ortega: Zaustavio Sona. Facebook

16.5.2024

"Od svih ratnika najjača su dva: vrijeme i strpljenje“, glasi poznata izreka, a najbolji primjer da ona "stoji“ je Stefan Ortega.

Ortega je rezervni golman Mančester sitija. Došao je na mala vrata 2022. iz Arminije Bielefeld, godinu poslije je postao prvak Evrope, ali pored Edersona prosto ne može da se izbori za mjesto startera. Svjestan je toga Ortega, ali ga status vječne rezerve nije pokolebao.

Vrijedno je radio, kada dobije priliku, iskoristi je, ali ni u snu nije očekivao da će biti jedan od spasitelja sezone „Građana“. Siti je u utorak kao gost savladao Totenhem sa 2:0, ali sve je moglo biti drugačije da Ortega nije čudesno zaustavio Sona.

Prva zvijezda Totenhema je pri 0:1 umakla odbrani Sitija i izbila „oči u oči“ s Ortegom. Svi su unaprijed vidjeli pogodak i kako Totenhem pomaže ljutom rivalu Arsenalu u borbi za titulu. Međutim, Ortega je izvrsno odbranio šut Sona, a Pep Gvardiola (Guardiola) od sreće pao na zemlju.

Laknulo mu je jer je njegov tim došao na korak do nove titule, a Ortega je postao spasitelj. U nedjelju ćemo znati ko će biti prvak Engleske, ali jedan podatak ide u korist „Građana“ – nikada se nije desilo da prvoplasirani prospe prednost u posljednjem kolu.

Stefan Ortega Moreno rođen je 6. novembra 1992. godine u Hofgesmajeru, u Njemačkoj. Ponikao je u Arminiji Bielefeld, a imao je kratku avanturu u 1860 Minhenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.