LIČNOST DANA

Frančesko Kalcona: Mala škola fudbala

Slovački selektor nadmudrio rivala i donio im pobjedu

Kalcona: Vrhunski spremljena utakmica. AP

19.6.2024

Internacionalna takmičenja u svijetu fudbala su često pozornica za velika iznenađenja i mjesto gdje David sruši Golijata. Niko nije slučajno došao među najbolje, bili oni s jednog ili više kontinenata.

Posljednje u nizu iznenađenja režirala je reprezentacija Slovačke, pobijedivši favoriziranu Belgiju u grupnoj fazi. Mnogi su zamjerili reprezentaciji Bosne i Hercegovine jer su nas Slovaci dva puta nadigrali u kvalifikacijama za Euro, ali, nakon ove utakmice, jasna je činjenica da su oni nivo iznad u odnosu na nas.

Za to mogu zahvaliti italijanskom stručnjaku Frančesku Kalconi (Francesco Calzona), koji je maestralno spremio utakmicu i u potpunosti nadmudrio svog sunarodnjaka na klupi Belgije Domenika Tedeska (Domenico Tedesco). Trijumf nad „Crvenim đavolima“ dokaz je da Slovaci nisu slučajno tu, te su napravili krupan korak ka nokaut-fazi na Euru.

Kalcona je, inače, u prošloj sezoni vodio i Napoli, ali je dobio otkaz nakon što nije uspio spasiti ono što su prije njega upropastili. Može se pretpostaviti da sada žale zbog te odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.