KOLUMNE

Eldorado za kriminal

Komentar dana

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

17.12.2016

 

Sve nadležne institucije u BiH moraju građanima, koji ih plaćaju, položiti račune o tome ko je omogućio da u našoj zemlji bude registrirano i da do nedavne akcije „Nekretnine“ nesmetano posluje oko 500 fiktivnih firmi. 

Ovaj broj nelegalnih kompanija, za koje je utvrđeno da iza njih kao vlasnici stoje državljani Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, vjerovatno je i veći. 

Takvu mogućnost ostavlja činjenica da je od nekoliko hiljada registriranih kompanija u BiH, kontrolom tek njih 671 otkriveno čak 499 fiktivnih. 

Za sada se zna da su u našoj zemlji te lažne firme kupile više od 600 stambenih i poslovnih objekata i u posjedu su skoro dvije hiljade zemljišno-knjižnih izvadaka za određenu imovinu. Koliko ih je uistinu i čega su sve fiktivne firme sumnjivih vlasnika gospodari u našoj zemlji, niko ne zna. 

Nažalost, i u ovim slučajevima pokazalo se da se institucije uglavnom bave posljedicom nekog problema. Bavljenje uzrocima šteta koje nastaju uglavnom kriminalnim aktivnostima i korupcijom upravo u službama koje bi trebale voditi računa o provedbi zakona, a ne da ga same svjesno krše, u ovoj zemlji nikoga ne zanima. 

Jer, dok nadležni izjavljuju kako kupovinu nekretnina u BiH omogućavaju i rupe u zakonu, većina prosječnih građana BiH koja je prošla muke dok nije postala vlasnik neke nekretnine ili upisala vlasništvo nad nekom imovinom, vrlo dobro zna kakve je rigorozne kontrole morala proći. Ili, koliko papirologije i dokaza priložiti da bi postali vlasnici bilo čega u ovoj zemlji uprkos tome što su im ovdje rođeni i oni i očevi im i djedovi...

Stoga, nema opravdanja za nečiji nerad, nemar, propuste ili čak i koruptivne aktivnosti u navodnim rupama u zakonu. Mora se istražiti ko je omogućio ne samo Arapima nego bilo kojem drugom strancu ili bh. pojedincu da od BiH pravi eldorado za one koji ovdje žele prati pare kroz ko zna kakve druge brojne nelegalne aktivnosti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.