KOLUMNE

Totalni zastoj

Piše: Sead NUMANOVIĆ

22.7.2017

Polako ali sigurno, Bosna i Hercegovina tone u samoizolaciju. Čak i dokazani prijatelji ne mogu više zatvarati oči pred totalnim zastojem u reformama i sitnim političkim zadjevicama vlastodržaca koje imaju za cilj samo da prigrabe još koji poen i što duže ostanu na vlasti.

Violeta Bulc, komesarka Evropske komisije za transport, jasno je poručila da je BiH kažnjena mogućim gubitkom skoro 500 miliona KM. Radi se o novcu koji je našoj zemlji dodijeljen za četiri infrastrukturna projekta. Ako se odblokira reformski proces, novac će doći u BiH. Ako ne, sankcije koje su na vratima naše države poprimit će oštriji oblik.

Ova država već sada, zbog nesposobnih premijera na državnom i entitetskim nivoima, nema pristupa najmanje milijardi KM. Novac EU je zaustavljen. Odavno ni novca MMF-a nema, a broj institucija koje ne žele finansirati sitne bh. političke duše sve je veći.

U situaciji kada je svaka marka bitna, kada su budžetske rupe sve veće, a potrebe građana nasušne, BiH nema luksuz da propušta prilike. Tim više što se radi o projektima koji za cilj imaju poboljšanje infrastrukture, koja je devastirana mnogo više postratnim kriminalom nego ratnim razaranjima

Stav Evropske komisije, da bez reformi i držanja već date riječi nema novca, nije samo pozicija te institucije. Ovakvih poruka bit će sve više i više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.