KOLUMNE

Manijak i manijaci

Goran DAKIĆ ([email protected])

23.7.2017

Banja Luka već odavno strahuje od priča o manijaku koji napada djevojke po gradu u noćnim satima. Posljednji slučaj na koji je stigla preblaga reakcija nadležnih desio se prije tri večeri kada je nepoznati razvratnik u blizini Osnovne škole „Ivo Andrić“, u centru grada, sat poslije ponoći pokušao napastvovati 32-godišnju Banjalučanku.

Djevojka je prepričala da se vraćala kući i da ju je na trotoaru, kod kapije na ulazu u školu, presreo nepoznati muškarac, uhvatio je za grudi i zadnjicu i zaprijetio da će je silovati. Spasila se zahvaljujući komšiji koji je slučajno naišao.

Uskoro je došla i policija, a ono što se nakon toga dogodilo zabezeknulo je, čini se, sve. Policajci su prestrašenu djevojku pitali kako je bila obučena, da li je pila i odakle ide. Jer, ako je imala kraću suknju, ako je bila u obližnjem pabu u kojem je s nogu popila dva-tri-četiri točena piva, onda je, valjda, uredu što ju je manijak napao!?! 

Ne zna čovjek šta je u ovoj priči užasnije: što je manijak na slobodi, što se sve dogodilo u blizini osnovne škole ili što su policajci postavljali besmislena pitanja koja s napadom imaju veze koliko i cijena čaja u Kini s propašću tri banke u RS.

Javnost se digla na noge i zatrpala društvene mreže i portale raznim komentarima i još „raznijim“ uvredama na račun uniformiranih lica. Ljutnju je ubrzo zamijenio cinizam, pa su počele kružiti fotografije uvrijeđenih žena koje se spremaju do pekare ili na večernju kafu uz obavezno pitanje - samo da pitam jesam li dovoljno provokativno obučena? 

Napadnuta djevojka je bila koliko-toliko prisebna i dala je prvi opis napadača. Riječ je o muškarcu koji ima između 30 i 35 godina, snažan je i visok i nosi tamnu kosu. Ukoliko je policiji važnije je li žrtva imala tange ili ne, onda nemamo posla samo s jednim manijakom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.