KOLUMNE

Bravo, olimpijci!

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

24.7.2017

Šesteročlani bh. tim matematičara učesnika preksinoć okončane Međunarodne matematičke olimpijade održane u Rio de Žaneiru u Brazilu, na kojoj je učestvovalo 615 takmičara, u državu se vraća s četiri osvojene bronzane medalje i dvije pohvale! 

Istovremeno s viješću iz Brazila stigla je i ona iz Indonezije, gdje je četveročlani tim mladih bh. fizičara također na Međunarodnoj olimpijadi, među 424 učesnika, izborio dvije bronzane medalje i dvije pohvale!

Vijesti iz Brazila i Indonezije obradovale su bh. javnost, društvene mreže su naprosto „gorjele“ od čestitki, izraza ponosa i zadovoljstva hiljada građana ove zemlje. S razlogom!

Osvojiti medalju na nekoj od međunarodnih olimpijada iz znanja znači, prije svega, ogroman trud, odricanje i stalnu posvećenost oblasti iz koje se takmiče, pa tek onda talent, koji, nesporno, posjeduje svaki takmičar.

Otkako se bh. matematičari, fizičari, informatičari takmiče na svjetskim smotrama znanja, u zemlju su donijeli na desetine medalja i pohvala.

Većina njih su danas, nakon završenih doktorata, svjetski priznati naučnici, profesori na najpoznatijim svjetskim univerzitetima, istraživači u timovima velikih svjetskih korporacija, ali i osobe čija je identifikacija, bilo gdje u svijetu da su se skrasili, prvenstveno država BiH.

Ne kvareći osjećaj ponosa zbog najnovijeg uspjeha naših olimpijaca, dobro bi bilo upitati državu znaju li njene institucije gdje su danas mladići i djevojke zbog čijih smo se medalja svojevremeno svi u zemlji, također, radovali.

Poznato je da međusobno veliki broj njih ima vrlo izgrađenu ljudsku i naučnu komunikaciju, bilo da su u državi ili van nje. Pitanje je samo imaju li komunikaciju s državom, za koju su se takmičili, odnosno njenim naučnim institucijama, i ako nemaju, zašto je nemaju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.