KOLUMNE

Kupus i meso

Piše: Alen BAJRAMOVIĆ

25.7.2017

Najranjivija ali i najstrpljivija populacija izgubila je strpljenje. Ako 5. septembra avgustovske penzije ne budu više za deset posto, penzioneri 14. septembra dolaze pred Parlament FBiH.

Ako septembarski protesti ne promijene njihov položaj, Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH najavljuje i buran oktobar, jer popuštanja više nema.

Od oko 408.000 penzionera u FBiH, njih 70 posto živi od 326 KM mjesečno. Kako!? Na bezbroj puta postavljeno pitanje ni oni sami nemaju odgovor, jer troškovi života višestruko su porasli u odnosu na 2014. godinu, kada su njihova primanja posljednji put povećana.

Porodična potrošačka korpa ove godine košta više od 1.800 KM, samo za hranu potrebno je oko 800 KM, ali penzioneri su i dalje prvi u redovima za plaćanje računa i redovno pune sve budžete u državi. 

Građani koji su decenijama gradili ovu državu vlastodršce nisu uspjeli uvjeriti da se, nakon plaćanja lijekova, računa i ogrjeva, za hranu ne može odvojiti mnogo. Penzioneri umiru, upozoravaju iz udruženja, ali iz Vlade, koja je svojevremeno tražila spiskove iz supermarketa i svoje građane ružila da previše troše, nema emocija.

Davno su u ovoj državi ljudi podijeljeni na klase, pa begovi jedu meso, a raja kupus. Vladari imaju plaće, paušale, naknade, odvojene živote, putuju u luksuznim limuzinama, hrane se u parlamentarnim restoranima.

Iz zatamnjenih, ne mnogo starih, automobila oni ne vide muku običnog čovjeka i ne osjete sramotu i zbog same najave da će stari, bolesni i nemoćni na ulici morati da traže svoja prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.