Komentar dana

Ruka ruku mije

Autor: Maja Rener-Smajović ([email protected])
29.07.2017 08:13
A
A
A

Imamo dijalizne bolesnike koji mole „sitnu“ promjenu zakona da bi mogli (pre)živjeti, imamo „Švicarce“ koji su na rubu, imamo penzionere koji često prijete protestima, imamo radnike koji nemaju plaću, imamo djecu bez dodatka, imamo i porodilje koje su diskriminirane, imamo i Roditeljsku kuću koja veću korist ima od donatorske večere nego od Vlade FBiH.

Imamo, bogami, i Federalnu vladu, koja ima čvrsto opredjeljenje da se zaduži, po koju god cijenu. Kad već nije uspjela ispuniti uvjete MMF-a, okrenut će se domaćim bankama i od njih uzeti pare. One ne postavljaju uvjete, a Vlada ne pita za cijenu. Ruka ruku mije.

Imamo i SDA, koja podržava svog federalnog premijera Fadila Novalića. Pa i kada mu u Predstavničkom domu propadne haman svaka nakana. A pale su jer parlamentarna većina nije imala većinu.

Na sjednicu nisu došli mnogi iz većine, a mahom poslanici SDA. Doduše, među njima ih ima na optuženičkim klupama. Pokušavalo se spasiti šta bilo detaljnim iščitavanjem Poslovnika o radu, pa je zahvaljujući tome Novalić na vrijeme povukao odluku o zaduženju za "Vodovod" Visoko. Ostalo se nije moglo spasiti.

Ruku na srce, i da se većina okupila, Vladi ne bi bilo izglasano nepovjerenje. Kada je Klub SDP-a, svjesno i možda iz šale, predložio da se glasa o podršci Vladi, predsjedavajući Doma Edin Mušić (SDA) jednostavno je to ignorirao, što je opozicija nazvala silovanjem Poslovnika. Jer, o svakom zaključku koji predloži poslanik mora se glasati. Zato je Mušić sjednicu završio nabrzinu, bez uspjeha u radu i bez većine.

Ali, ne da to reći. To je ipak SDA.

Više o:

Komentar dana