KOLUMNE

Amerika uz Balkan

Piše: Erol AVDOVIĆ

2.8.2017

Jasan, da jasniji ne može biti, bio je na prvoj kapiji svoje evropske turneje američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), koji je u glavnom gradu Estonije Talinu Evropljanima poručio da Amerika ostaje uz sve nas.

Nastavlja se tako ta konzistentna američka doktrina o Evropi kao demokratskom središtu svijeta - slobodnoj, mirnoj i ujedinjenoj sve do njene periferije i granica koje se ne smiju više dovoditi u pitanje. Pogrešno bi, dakle, bilo tumačiti i onaj slogan američkog predsjednika Trampa (Donald Trump) “Amerika na prvom mjestu” kao “Amerika samo za sebe”. Naprotiv!

Amerika uz Balkan - nije samo obična fraza, jer te riječi slušamo u kontinuitetu, kao što smo ih čuli i od prijašnjeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Sarajevu 19. maja 2009. godine.

Zato je i Pensova poruka opet odjeknula do Balkana, gdje se, poput Baltika, Rusija otvoreno nastavlja suprotstavljati sigurnosnoj arhitekturi i svakoj drugoj, euroatlantskoj perspektivi zemalja u susjedstvu. I, zanemarujući drugačije i većinske želje ovdašnjih ljudi, nudi neku panslavensku alternativu?!

Zato nije slučajno da je za posjetu drugog čovjeka Trampove administracije izabrana Crna Gora, najnovija članica NATO-a, u kojoj je, sada to znamo, uz pomoć ruskih elemenata i simpatizera iz Moskve i Beograda pokušan čak i državni udar, ne bi li se, ne samo lokalnim nego i regionalnim euroatlantskim ambicijama, tu zadao fatalni udarac. Bez uspjeha!

Upravo zahvaljujući i Americi, sve je to poraženo u Crnoj Gori! Zato će na sastanku Američko-jadranske povelje u Podgorici biti snažno reafirmirana poruka da SAD doista ostaju čvrsto uz sve balkanske zemlje - BiH, Makedoniju, Kosovo i Srbiju, sve dok one ne odustaju od svog evropskog puta. To je, zapravo, upozorenje balkanskim liderima.

A kada se bh. čelnici kurtoazno sretnu ili dobiju šansu da razmijene nekoliko riječi s Amerikancima, moraju, naravno, znati da to nije samo prilika za slikanje. Nego za riječ koja se daje, ali i čuva! Po tome, a ne ispraznoj statistici ili samohvali nas svrstavaju u Evropu!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.