KOLUMNE

Plus hiljadu

Piše: Goran DAKIĆ

5.8.2017

Spalilo je sve - i rasad i ljude. Neko je duhovito primijetio i da su naše najhladnije krajiške rijeke, Vrbas, Una i Sana, proključale ovih dana.

Elementarna nepogoda je pred vratima, a poljoprivrednici tvrde da je već i u predsoblju. Sada svi očekuju kako će reagirati oni koji moraju reagirati.

Vode nema, hlada nema, osvježenja nema. Ko je utekao pored rijeka ili na more, utekao je. Ostalima je ostalo da pomalo sanjaju i da se mnogo pate. Pred suncem nema mnogo pomoći, kao, uostalom, ni pred poplavama koje su prije tri godine pogodile BiH.

Prema prvim prognozama, ni jesen neće biti ništa hladnija. Penzioneri su najavili novi toplotni udar, a očekuju da im se pridruže i dijalizni pacijenti koji su, kao da živa nije dovoljno visoko, istakli da će „umrijeti pred vratima vlasti“. Miholjsko ljeto tako bi moglo postati vrelije od ovoga koje pali sve pred sobom.

Vlast u ovim vrelim danima čini isto što i tokom godine - ništa. Seljaci traže zaštitu pred paklenim vrućinama, a sela bez vode traže jedno kupanje dnevno i par litara za žednu stoku.

Ako se najesen potrude ovoliko koliko su se potrudili ovih dana da olakšaju život onima kojima je to više nego potrebno, jasno je kakav nas septembar očekuje.

A do tada? Do tada - svako svoje. Neko pred ventilator, neko pod klimu, neko na obalu. A neko će, kao ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, u novi Audi A6 sa sportskim sjedištima. Za njega nema zime. Nije važno što je 15 škola zatvoreno samo u ovoj godini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.