KOLUMNE

Da je Bosna Njemačka

Piše: Erol Avdović

7.8.2017

Bosna i Hercegovina nije Njemačka niti se s njom historijski može upoređivati, kao što je to onomad s jedne balkanske ledine u Srbiji pogrešno poručio predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik. Povlačenje neumjesnih povijesnih paralela o ujedinjenju Nijemaca u jednu državu, uz podsjećanje na ratni poklič “svi Srbi u jednu državu”, iz temelja je pogrešno, jer znamo da je to bio i fatalni detonator krvavog raspada bivše Jugoslavije.

O ironiji tih usporedbi da i ne govorimo! Pola bi se Bosne, posebno mladi, Bošnjaci, bosanski Srbi ili Hrvati, da mogu, doista preselilo u Njemačku, zbog toga što su im takvi nacionalistički lideri u BiH ukrali budućnost.

Naravno, nije istina i da svi Nijemci žive u jednoj državi, jer tu su još Austrija, Švicarska i druge evropske zemlje! A bilo bih ih barem pola miliona i u Srbiji, upravo u Vojvodini, odakle je Dodik ponovo bljuvao historijske nebuloze, da su vojvođanskim Nijemcima (Folksdojčerima) vraćena imanja i dozvoljeno da se vrate.

No, iznova je neshvatljivo što je uz predsjednika RS u Veterniku kraj Novog Sada stajao Aleksandar Vučić!? I tako nas opet podsjetio da je upravo on bio ministar (dez)informiranja u Miloševićevoj vladi, koja je u avgustu 1995. godine prizivala hrvatske Srbe na egzodus, odmah nakon oslobodilačke akcije “Oluja”.

Rame uz rame s Dodikom, predsjednik Srbije kao da je cijelom regionu postavio i legitimno pitanje: Kojem Vučiću vjerovati? Onom koji govori da se “samo magarci ne mijenjaju”, a da se on, prema vlastitom priznanju, promijenio! Ili onom kojega, ipak, treba uzeti s krajnjim oprezom - kao političara koji je samo evoluirao u prefinjenijeg nacionalistu.

Američke sankcije Dodiku svakako imaju smisla, ali one bi bile još efektnije kada bi predsjednika RS bojkotirali i domaći političari. Umjesto velikih riječi, i Vučić bi konačno trebao javno pokazati da se ne slaže s Dodikom. Time bi dokazao da je i on, doista, odustao od svoje ratne prošlosti. Ali, Vučić, nažalost, još nije Vili Brant (Willy Brandt).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.