KOLUMNE

Bespotreban spor

Piše: Goran MRKIĆ ([email protected])

8.8.2017

Hrvatska je, očito, i sama postala svjesna da su mjere koje je uvela susjednim državama, a koje otežavaju uvoz voća i povrća u tu državu, pogrešne i da ih je potrebno staviti van snage.

Ministri BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije sastali su se jučer u Sarajevu i zatražili od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove sedmice te da ukine „diskriminatorske odredbe”. Prema novom pravilniku, naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura).

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić kolege ministre iz susjednih država pozvao je na sastanak u Zagreb naredne sedmice.

Iz ovog ministarstva i dalje tvrde da nove mjere imaju za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. No, očito su svi u Zagrebu svjesni da provedba mjera neće proći bez posljedica te da će na kraju od njih biti više štete nego koristi.

Osim žestokog odgovora zemalja koje su pogođene ovom mjerom, Tolušića su jučer oštro kritizirali čak i hrvatski mediji. Neki od tih medija su ove mjere nazvali pogrešnima i beskorisnima. Mediji u Zagrebu ističu činjenicu da Hrvatska ima suficit s ovim državama te da na ovaj način radi na vlastitu štetu.

S obzirom na mjere koje su najavile države regiona, jasno je da će mnogo hrane propasti na granicama i po skladištima ako se uđe u otvoreni trgovinski sukob. Naravno da to nikome ne bi ogovaralo, odnosno da bi sve strane pretrpjele velike gubitke.

Jasno je koliki bi to udarac bio za obične građane, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju u kojoj se svi nalazimo.

Evropska unija navodi i da ”procjenjuje situaciju” te apelira na sve strane u ovom slučaju da se ”pridržavaju svojih obaveza”, ali i da se ”uzdrže i spriječe eskalaciju”. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.