KOLUMNE

Oslobodite narod od sebe

Piše: Seđad Muhić ([email protected])

9.8.2017

Sarajevo ni sinoć nije imalo vode. Slavine su zavrnuli jučer u 18 sati i, prema najavama, odvrnut će ih tek danas oko 9. Neće je imati ni večeras od 23 do 6 sati. Sarajlije tako u 21. stoljeću vode nemaju već godinama. A uredno i masno je plaćaju. Svaki mjesec. I sve to u zemlji za koju se kaže da je bogata vodom. Kakvog li apsurda!

I ne znam šta je čudnije, to što nemamo vode ili činjenica da se narod navikao na suhe slavine pa kao zaliven šuti. Poneko se, doduše, javi, požali, zapita gdje mi to živimo i opet ušuti. Redukcije, kanisteri i patnja ostaju. Dokle? Još niko ne zna. A kako stvari stoje - spasa nam nema, a propasti nećemo.

Čemu se, zaboga, imamo nadati kada sistemom koji treba da vodom snabdije oko pola miliona Sarajlija upravlja ni manje ni više nego profesor sporta! Tu ga je postavila politika koja nas je osudila na suhe česme. I ne samo česme nego i na „suhe“ novčanike.

Istoj toj politici, mahom kadrova SDA, briga za narod i uredno vodosnabdijevanje glavnog grada u drugom su planu. Njima su važniji milione vrijedni tenderi i finansijski interesi njihovih nalogodavaca. Čelnike „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) ne brine to što njihovom krivicom glavni grad evropske države nema vode. Puno ih više muči to kako će ViK „po zakonu“ kupiti vodovodne cijevi od firme, kojoj je vlasnik njihov politički šef.

Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i bez vode. Ali, pobogu, skinite nam se s grbače nakon četvrt stoljeća vlasti! Pustite posao znalcima, a oslobodite narod od sebe! 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.