KOLUMNE

Incko u Potočarima

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

10.8.2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) jučer je posjetio Potočare. Spriječen da počast žrtvama genocida u Srebrenici oda 11. jula, učinio je to jučer, i to bez medijske pompe i srceparajućih izjava, kakve u vrijeme obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici redovno prate posjete kako domaćih tako i stranih zvaničnika.

Incko se u Potočarima sastao s majkama Srebrenice, jedinim iskrenim čuvarima sjećanja na žrtve genocida, koje bez političkog, materijalnog i svakog drugog interesa, kakvi nerijetko zaudaraju iz usta kojekakvih „poštovalaca i boraca“ za Srebrenicu, svakodnevno podsjećaju na razmjere zločina genocida u Srebrenici, ali i surovu istinu o njihovoj borbi sa sistemom koji svojim nečinjenjem obilato pomaže da zločinci i njihovi pomagači ostanu na slobodi.

Da nije bilo Inckove jučerašnje posjete Potočarima, šira javnost, naravno, ne bi saznala za nevjerovatne podatke koje su iznijele majke Srebrenice.

Požalile su se, naprimjer, kako u ladicama Tužilaštva BiH mjesecima leže zahtjevi Instituta za traženje nestalih da im se odobri izlazak na teren u cilju provjera informacija o lokalitetima grobnica, ali i da pojedini članovi Instituta uporno opstruiraju njegov rad u namjeri da broj pronađenih posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata bude što manji.

Svjesne da su i jedna i druga spomenuta institucija na budžetu države BiH i da ih ta ista država nikad nije upitala šta, kako i za koga rade, zamolile su visokog predstavnika da on učini napor da bi oni koji opstruiraju pronalazak posmrtnih ostatak njihovih najmilijih radili posao za koji su plaćeni.

Incko je, ne treba sumnjati, u Potočare došao kao istinski prijatelj i Srebrenice i BiH. Stoga se očekuje da informacije koje je čuo od majki Srebrenice neće ostati samo puka zabilješka u njegovom dnevniku rada. Ne bi trebalo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.