KOLUMNE

Selo gori, a Zvizdić se kupa

Piše: Evelin TRAKO ([email protected])

11.8.2017

„Selo gori, a baba se češlja“, stara je narodna izreka koja najbolje oslikava ponašanje Denisa Zvizdića, SDA-ovog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Dok svi resorni ministri regije danima održavaju hitne sjednice da bi Hrvatska ukinula povećanje cijena fitosanitarne kontrole za izvoz voća i povrća u ovu zemlju, Zvizdić leškari u Antaliji.

Njegove kolege Andrej Plenković, premijer Vlade Hrvatske, Ana Brnabić, premijerka Srbije, kao i ostali premijeri državnih vlada zemalja regiona odmah su se uključili u rješavanje problema. Za to vrijeme Zvizdić, vjerovatno, naručuje i ispija novi osvježavajući mohito (bezalkoholni).

Plenković je za medije objasnio da je ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić donio odluku na svoju ruku i da mu je odmah naložio da hitno pronađe rješenje za taj problem. Brnabić je, također, izjavila da Srbija neće ignorirati nove mjere koje je Hrvatska uvela za proizvode iz Srbije i da će zaštititi svoje proizvođače i izvoznike.

Samo premijer Vlade BiH ni riječi! Ni šturog saopćenja. Ne bi taj prekinuo nezasluženi odmor taman da sve izgori ili voda odnese. Sreća je Zvizdiću pa je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odgovoran čovjek i političar koji će uraditi sve za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

No, najnovija kriza s izvozom proizvoda u Hrvatsku nije jedini problem.

Ogorčeni su i penzioneri. Njih 16.000 najavilo je izlazak na proteste pa bi Zvizdića, nakon lagodnog odmora u elitnom turskom priobalju, gdje je sa zaleđem u vidu tjelohranitelja iz BiH i uživanja na ležaljkama od sto eura, mogla dočekati vruća jesen. Bunt penzionera, prema svemu sudeći, neizbježan je.

Ipak, treba poštovati premijera države, pa ispraviti narodnu poslovicu - „Selo gori, a Zvizdić se kupa!“

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.