KOLUMNE

Nacionalni program

Erol AVDOVIĆ

14.8.2017

Valja opet podsjetiti: Bosna i Hercegovina je članica UN-a i međunarodno priznata država u Evropi, u kojoj bi svako novo, posebno nasilno prekrajanje granica značilo mogući rat, sukobe, ekonomski i socijalni nazadak. Taj i američki koncept mirne, slobodne i ujedinjene Evrope najviše čuva Bosnu, jer je zasnovan na pravu i političkoj viziji.

To je više od svih jeftinih slogana i izbornih parola, nažalost, ponajviše od onih koji se razmeću velikim riječima, a malim djelima.

Vlasnici tih bosanskih “sitnih šićara” i svi njihovi milioni u konačnici su doista ništa u odnosu na izgubljenu budućnost dolazećih generacija. Upravo oni tjeraju ljude iz BiH sa svojim bizarnim porodičnim nepotizmom, promičući retrogradnu političku (ne)kulturu - od kulta ličnosti do kvazinacionalne religioznosti.

Građani BiH ne smiju više vjerovati tim slučajnim, ali veoma štetnim prolaznicima kroz našu povijest, koji propovijedaju pogrešne nacionalne programe. Jer, neki od njih su svjesno ili nesvjesno najveći konzumenti pogubnih velikodržavnih projekata iz bh. komšiluka.

Oni kasne, jer pogrešno tumače i vestfalijski koncept Evrope, na čijim institucionalnim temeljima BiH opstaje i bez njihove “intervencije”. O izazovima globalizacije da i ne govorimo. Naslušali su se Bosanci opakih retoričkih kovanica - od onih kako neće biti ničije roblje do ostavljanja Bosne nekome u amanet?! A ne pravdi i pravu!

Tako je to kad se kasni i u otvaranju bošnjaštva - tačnije bosanstva za sve građane BiH, dok se na drugoj strani tumara kroz historiju zaslijepljeno i uz pogrešne panslavenske ili panislamske uzore. I dok se skupljaju mrvice s povijesne trpeze onih za koje se vjeruje da će se umoriti (!?) od svog krvavog hegemonističkog lumpovanja.

Zato BiH treba bosanski nacionalni ili - još bolje - socijalni program koji pripada svima, a ponajmanje autorima najgorih bošnjačkih političkih promašaja. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.