KOLUMNE

Kršenje zakona

Almasa Hadžić

Piše: Almasa HADŽIĆ

16.8.2017

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, zaključno s prvom polovinom ove godine, 2.647 poreznih obveznika državi po osnovu poreza i doprinosa duguje blizu dvije milijarde i trista miliona maraka.  

Dug je posljedica dugogodišnjeg neplaćanja obaveza prema državi, i to mahom preduzeća u vlasništvu države, što jasno govori da je država javno kršila vlastite zakone umjesto da ih provodi na način kako je to sama propisala.

Nije prvi put da je Porezna uprava FBiH zaprijetila da će krenuti u blokadu računa dužnika, kao što nije prvi put da je država, tačnije Vlada FBiH, obećala da će donijeti propise prema kojima će dužnici početi izmirivati svoje obaveze.

Sve što su jedni drugima godinama obećavali, bilo ucjenom ili dogovorom, bilo je prelijevanje iz šupljeg u prazno, odnosno zavaravanje javnosti da se država drži zakona. Niti su se dugovi smanjivali niti su dužnici bili sankcionirani.

Zbog čega? Odgovor je jednostavan: država, odnosno njene firme su kršenjem zakona kupovale socijalni mir, a s njime i izbore, i tako prikrivale vlastitu nesposobnost da upravljaju kako firmama tako i procesima koji su nakon 22 godine od rata državu morali pogurati u napredak, a ne u dužnički sunovrat.

To što, naprimjer, Kreka u Tuzli ili „Željeznice Federacije“ nisu izmirivali poreze pa danas njihovim uposlenicima prijeti neisplaćivanje plaća, nisu krivi rudari koji su i po danu i po noći kopali ugalj niti mašinovođe nepostojećih vozova, već nesposobnost onih koji su glumili njihove menadžmente i uprave, s političkim aparatom na čelu koji ih je postavljao na te pozicije.

Ostaje nada da na najnoviju prijetnju Porezne uprave da će blokirati račune poreznim neplatišama Vlada FBiH neće odgovoriti novim kršenjem vlastitih zakona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.