KOLUMNE

O mostu i ćupriji

Senka KURT

Piše: Senka KURT

18.8.2017

Lider SDA Bakir Izetbegović sprema se na još jedan kaskaderski, prilično besmislen skok. Nakon što je doživio poraz i osramotio se oko revizije tužbe BiH protiv Srbije, Izetbegović pravi novi most prema sramoti. Ovog puta to je Pelješki, dobro planiran u Hrvatskoj, odobren u Evropskoj komisiji.

Činjenica je da Izetbegović ima manir da se sjeti važnih stvari kad sve prođe, pa naknadnom pameću narodu servira „šta bi bilo kad bi bilo“. Hrvatska nastavlja gradnju mosta, bez obzira na najave iz SDA da neće dozvoliti gradnju prije rješenja pitanja granice. Kao što prošli put nije znao da je agentu Softiću istekao mandat pred Međunarodnim sudom pravde, tako ni ovoga puta prvi u SDA ne zna (ili neće da zna) da su most i pitanje granice potpuno odvojene stvari.

SDA (Izetbegović, dakle) javnosti je početkom mjeseca najavila da će poslati pismo evropskim parlamentarcima te tražiti od Evropske komisije da revidira odluku o već dodijeljenim sredstvima za izgradnju mosta. No, prođoše od tada, evo, i dvije sedmice, a ni pisma ni zahtjeva na pomolu. Sve je pomalo već deja vu!

I dok se Izetbegović obračunava i s prijateljima i s neprijateljima, Hrvatska poručuje da gradnja mosta, nakon što je odobreno 357 miliona eura, ne dolazi u pitanje. Hrvatski zvaničnici jasno i glasno kažu da je naknadna pamet više vezana za naredne izbore nego za stvarni problem.

Tako i susjedi vide ono što mi odavno znamo - most služi za zagrijavanje u predizbornoj kampanji, koja kod Izetbegovića nikako ne prestaje. Jučer Srbija, danas Hrvatska, a ustvari neprekidno Brisel, koji je i nama potvrdio - projekt mosta pripreman je u konsultacijama s vlastima BiH.

Priča o mostu tako postaje i priča o ćupriji. Negdje izgubiš, negdje dobiješ. Kod Izetbegovića nije tako. On gubi, uporno i iznova. Zbog neznanja, samovolje, želje da vlada i ovlada!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.