KOLUMNE

Zlo ne spava

Miralem AŠČIĆ

Piše: Miralem AŠČIĆ

19.8.2017

Zlo nikada ne spava. Pokazao je to najnoviji krvavi teroristički napad u Barceloni. Za svega deset minuta najfrekventnija ulica u Barceloni pretvorila se u rijeku krvi. Ubijeno je 14, a povrijeđene su stotine osoba.  

Panika, šok i nevjerica. Evropom je ponovo zavladao strah!

Ovo je dokaz da globalna borba protiv terorizma i opake pošasti koja prijeti cijeloj Evropi ne smije prestati i mora biti još organiziranija.

Istanbul, Nica, Brisel, Štokholm, London, Pariz, Berlin, Mančester, Barcelona... Na stotine ljudi ubijeno je u evropskim metropolama u posljednjih nekoliko godina. I izvedeno je na desetine napada. Svaki novi napad je sve žešći i brutalniji. Na meti su i djeca, žene... Teroristi ne prezaju ni pred čime. 

Rat iz Sirije prebacio se na evropske ulice, to je sada svima postalo jasno.

Nekad sigurno evropsko tlo postalo je glavna meta terorista koji su u svojim nakanama postali sve brutalniji.

Kamioni kao oružje postaju sve češća taktika u njihovim luđačkim pohodima. Pokazali su to napadi u Nici, Berlinu, Londonu, Štokholmu, a sada i Barceloni.

Ubiti što više ljudi, a izazvati strah i paniku glavni je cilj terorista koji za svoje bitke često koriste tinejdžere. Vijest da je kamionom u Barceloni upravljao 17-godišnjak to najbolje potvrđuje.

Opreza nikad dosta. To važi za našu državu. Iako je broj odlazaka na strana ratišta prepolovljen, a sve je manje i onih koji se vraćaju u domovinu, jedna greška obavještajnih struktura mogla bi biti kobna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.