KOLUMNE

Cijena nesposobnosti

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

23.8.2017

Sud BiH pravosnažno je oslobodio Aleksandra Cvetkovića, pripadnika 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, optužbi za učešće u genocidu počinjenom nad civilima Srebrenice!  

Ta odluka koštat će državu BiH 255.000 maraka, koliko po odluci Suda pripada Cvetkoviću kao naknada za nezakonito lišenje slobode i za izgubljenu dobit tokom dvogodišnjeg boravka u pritvoru.

Opa! Nije prvi put!

Cvetković će se, tako, nakon što mu iz državne kase bude isplaćen dosuđeni novac, vratiti u Izrael, odakle je 2013. izručen našoj zemlji, s biografijom umivenom nesposobnošću domaćih tužilaca koji su ga optužili. Uz to, u džepu će imati i sumu koju u normalnom životu i s kvalifikacijama koje ima teško da bi igdje na svijetu mogao zaraditi.

Aleksandar Cvetković u julu 1995. godine bio je na Branjevu kod Zvornika. Šta je radio?! Ako je suditi prema presudi, čučao je u šumarku, bez obzira na to što su svi do jednog pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS, specijalno regrutirani za masovne egzekucije zarobljenika, tih dana u svoje zločinačke šihtarice uknjižili nekoliko hiljada strijeljanih civila.

To što je Cvetkovićev advokat ubijedio sudije da se u vrijeme strijeljanja Srebreničana na Branjevu njegov branjenk, bajagi, krio u štali, na dušu ide tužiocu koji nije bio u stanju da pribavi na stotine raspoloživih dokaza što u haškim, što u domaćim spisima i tako sudijama i porodicama žrtava pokaže Cvetkovićeve do ramena krvave ruke. Rezultat ove nesposobnosti je da se Cvetković, umjesto nazad u zatvor, ženi i djeci vraća s džepovima punim naših para.

Nesposobnost tužilaca BiH na raznim nivoima do sada je državu koštala nekoliko miliona maraka.

Dokle više?!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.