KOLUMNE

Opasna šutnja

Piše: Piše

29.8.2017

Polako ali sigurno, Bošnjacima se u Bosni i Hercegovini nameće još jedna ludačka košulja. Nakon one dejtonske, pred ovim autohtonim evropskim narodom je nova i vrlo opasna anatema - utočišta za radikalni islam i islamiste.

Najprije je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović upozorila na ovaj problem u BiH. Onda je ministar vanjskih poslova Austrije i budući vrlo izgledni kancelar te zemlje Sebastian Kurz upro prstom u istu metu.

A onda je i češki predsjednik indikativnog prezimena Miloš Zeman ponovio upozorenje o mogućnosti radikalizacije BiH i Bošnjaka.

Reakcije iz Sarajeva su (bile) najtipičniji primjer odsustva bilo kakvog državništva. Uvrijeđenost, pozivanje na „stare zasluge“ i svjetsku zavjeru.

Bošnjacima niko ne može nametnuti ludačku košulju radikalizacije. Oni to ni po čemu ne zaslužuju, niti takve priče imaju ikakvo utemeljenje! One su, dakle, u najboljem slučaju zlonamjerne. Ali, one dolaze od rastućeg broja čelnika država Evropske unije.

Neki Evropljani mogu sebi dopustiti „luksuz“ prikupljanja poena u svojoj javnosti preko leđa BiH i Bošnjaka. No, mi ne možemo sebi dopustiti da pristajemo na takvu igru i djelima, poput čestih susreta Bakira Izetbegovića s kojekakvim predstavnicima Muslimanskog bratstva, te njegovim redovnim sedmičnim turnejama po istočnim zemljama, a onda nekakvim saopćenjima, dolijevamo ulje na vatru.

Priče koje nam se nameću rezultat su i „naše“ politike. Jer, naši „lideri“ ni na mapi ne znaju naći Brisel, Berlin, Pariz, London... ali i slijepi znaju otići na bilo koje mjesto na Istoku. A ova država želi na Zapad. Njena omladina sve masovnije uzima kartu u jednom pravcu - na Zapad!

Trendovi pokazuju sve mračnije perspektive! Odgovor mora biti sveobuhvatan. Kako političara tako i običnih ljudi. Ovi drugi drže do svog identiteta, poštuju i brane liberalni islam koji je ovdje duboko ukorijenjen stotinama godina. Političari, naročito ovi iz SDA koji se pozivaju na izborni legitimitet, djelima guraju drugu i drugačiju priču i naš raskid s njima od životne je važnosti!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.