KOLUMNE

Test iskrenosti

Piše: Almasa HADŽIĆ

3.9.2017

Silne su bajramske čestitke ovih dana, što putem javnih medija, što putem telekom operatera, što na prijemima i bajramskim sohbetima, stigle na adrese muslimanskih vjernika u BiH, ali i širom svijeta.

Da nam bude onako kako to u pismenim i usmenim željama stoji, koje smo čuli i pročitali ovih dana, rahatluku i sreći, bar kod nas u BiH, ne bi bilo kraja. Potrudili su se i domaći zvaničnici da uz čestitke otpreme hiljade toplih, emotivnih riječi sadržanih u bajramskim željama jednih drugima.

Neki što se zaista raduju blagdanu svojih komšija muslimana, neki tek onako, protokolarno, a neki čisto ne bi li im „u trećem pokušaju“ pošlo za rukom da se predstave poštovaocima vjerskih osjećanja onih koji ne pripadaju njihovom svjetonazoru, iako su se prethodnih 365 dana trudili da i slikom i riječju pokažu da ih ne poštuju.

Kako izgleda iskrena čestitka najbolje je pokazao Zoran Zaev, novoizabrani premijer Makedonije, koji je skupa s muslimanskim vjernicima u Mustafa-pašinoj džamiji u Skoplju u petak saslušao bajramsku hutbu. Nema boljeg primjera izražavanja poštovanja prema vjerskim osjećanjima jednog naroda, a ni bolje poruke jednog državnika da u zemlji koju predstavlja želi graditi odnose u kojoj će ljudi uvažavati jedni druge, bez obzira kojoj vjeri ili naciji da pripadaju, kao što je ova koju je odaslao Zaev.

Da ne govorimo o praksi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji ne propušta nijedan muslimanski blagdan, a da ga ne proslavi skupa s istinskim vjernicima u njihovoj džamiji. Takva praksa ne samo da je dio sveukupnog poštovanja vjerskih prava muslimana u Hrvatskoj već je fundament na kome se gradio odnos prema Islamskoj zajednici Hrvatske koja nema nijedno neriješeno pitanje koje se tiče prava muslimana u toj zemlji.

Teško da je iz ovih primjera išta naučila bh. politička elita s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem ili, još teže, s Miloradom Dodikom na čelu. Zato malo ko i vjeruje u iskrenost njihovih čestitki. Ustvari, ne vjeruju ni oni sami!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.