KOLUMNE

Otvorena diskriminacija

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

6.9.2017

Trenutno na evropskom kontinentu nema diskriminiranijeg naroda od Bošnjaka koji žive Republici Srpskoj!  

Možemo se kladiti u šta god ko hoće, ali da su jednom narodu kao što je to slučaj s Bošnjacima u manjem bh. entitetu, oduzeta sva moguća ljudska prava, e, takav slučaj u Evropi od vremena Hitlerove vlasti do danas nije zabilježen.

Da spomenemo samo oduzimanje prava na maternji jezik, prava na rad u javnim i državnim institucijama, nerijetko i prava na svoju okućnicu, u kojoj, poput dvorišta Fate Orlović, može da nikne bogomolja vjere kojoj ne pripadate, pa čak i prava na posmrtne ostatke roditelja, braće, rođaka...

I ove godine bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj nije dozvoljeno da uče svoj maternji, bosanski jezik. Školsku godinu u pojedinim sredinama ta ista djeca započela su u učionicama okićenim ikonama pravoslavnih svetaca i osveštani vodicom lokalnih sveštenika koji su ih obišli pred polazak u školu.

Da nije slobode na Facebooku, teško da bi javnost saznala da bošnjačka djeca nastavu na maternjem jeziku u RS slušaju po vakufskim kućama i da zbog toga njihovi roditelji nemaju pravo na dječiji dodatak ni druge povlastice koje im pripadaju...

Što je najgore, nisu Bošnjaci diskriminirani samo kroz obrazovni sistem RS nego i u svim drugim segmentima, posebno kada je u pitanju pravo na zapošljavanje u javnom sektoru.

Bošnjakinja se ne može zaposliti ni kao čistačica u domove zdravlja ili bolnice, u gradske škole, MUP-ove, biblioteke, pošte, elektrodistribucije… Dugogodišnjom diskriminacijom nad Bošnjacima u RS uspostavljena je matrica vladanja koja za cilj ima njihov novi, tihi, progon. Znači li naša šutnja i pristanak na tu situaciju?

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.