KOLUMNE

Zločinci i izbori

Piše: Senka KURT ([email protected])

7.9.2017

Na jednoj je strani pravo, na drugoj pravda kada se govori o mogućnosti da presuđeni ratni zločinci u BiH ponovo odlučuju o našim sudbinama. 

Vidjeli smo da je moguće i nakon slučaja „Abdić“, kada se osuđenik za ratne zločine, krajiški „babo“ nakon zatvora ponovo našao na vlasti. Politika (bolje rečeno političari) sada lomi koplja zbog prijedloga SDP-ovog Denisa Bećirovića treba li ili ne Izbornim zakonom omogućiti onima koji su odrobijali da se ponovo domognu funkcije. Na bilo kojem nivou.

Aktuelnim Izbornim zakonom nema ograničenja za nekadašnje optuženike ili bivše stanare Sheveningena. Na izborne liste jedino ne mogu oni koji bježe od pravde ili su još na izdržavanju kazne. Vjetar je to u leđa Momčilu Krajišniku, nekadašnjem visokom funkcioneru SDS-a, u Hagu osuđenom na 27 godina za istrebljenje, ubistva, progone, deportacije, zločine protiv čovječnosti, da najavi povratak u prošlost.

Prema pisanju srbijanskih medija, Krajišnik se već ozbiljno sprema za utrku za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nemoralno je, ali potpuno istinito, da zbog toga nema nikakve dileme kod onih koji mogu odlučivati o izmjenama Izbornog zakona. U koji treba, kako navodi Bećirović, uvesti i zabranu kandidiranja presuđenim ratnim zločincima. Njegovi oponenti tvrde da to nije pravedno i da je Hag bio dovoljna kazna za zločince. Sad im, smatraju oni koji su protiv izmjena, ne treba nametati novu diskriminaciju.

Tako je Bosna i Hercegovina još jednom pokazala da je zemlja potpunih apsurda. Samo se kod nas može govoriti o diskriminaciji presuđenih ratnih zločinaca, samo kod nas se može dogoditi da ratni zločinac pomišlja ponovo u vlast, samo kod nas se može dogoditi da ovu temu aktueliziramo kao da nemamo stotine hiljada obespravljenih, nezaposlenih, diskriminiranih od vrtića do staračkih domova.

Samo kod nas jučer možeš biti ratni zločinac koji odlučuje o životu i smrti, pa sutra postati vlast, koja opet odlučuje o životu i smrti. Kakva diskriminacija!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.