KOLUMNE

Igre gladi

Kenan Kešmer

Kenan KEŠMER

14.9.2017

Većina zaposlenih već se navikla da se snalazi nakon 20. u mjesecu, kada se isprazni kućna kasa. Kako to čine, ne znaju ni sami. A onima koji nemaju sreću da imaju bilo kakav posao, još je i gore - snalaze se cijeli mjesec.

Kako to obično i biva, taman kada se pomisli da ne može gore, neko ili nešto se potrudi da pokaže da ipak može. Dok su visokim državnim glavonjama puna usta samo njima vidljivog napretka, od rasta nacionalnog dohotka do broja zaposlenih, svih grana ekonomije... stiže vijest koja će broj dana u kojima se građani moraju snalaziti do plaće povećati - poskupljuju hljeb i ostale osnovne životne namirnice.

Kada smo posljednji put čuli da raste cijena luksuzne robe? Ne sjećate se? Naravno. Samo u BiH je moguće da se najavi rast cijene hljeba zbog suše, iako je žetva već davno završena. Samo se u našoj zemlji vlast neće ni počešati da zaštiti građane od trgovaca koji gledaju samo svoju zaradu.

Ništa čudno. Ne samo da nas već godinama ne zna zaštititi od raznih poskupljenja nego ih još i nameće. Nije onda ni čudo što za potrošaku korpu nisu dovoljne ni dvije prosječne plaće.

U svom tom crnilu, Bosanci i Hercegovci ne bi bili to što jesu da nisu izmisliti vic po kojem smo veći mađioničari od Dejvida Koperfilda. Lako je, kaže se, učiniti da nestane voz ili Kip slobode, ali treba znati preživjeti mjesec s penzijom od 350 KM!

No, čini se da je najava novog poskupljenja hljeba i mlijeka izbila taj smisao za humor i utjerala strah. Kako to preživjeti? Igre gladi mogu početi...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.