KOLUMNE

Kraljevski tretman

Erol AVDOVIĆ

Piše: Erol AVDOVIĆ

15.9.2017

Ratko Mladić već šest godina se liječi u Hagu, u bolnici u kojoj se liječi holandska kraljevska porodica! Takvu privilegiju nema niko od njegovih žrtava u Bosni i Hercegovini. 

Ali, zato srbijanska vlast, kako to kaže Čedomir Jovanović, nastavlja rabiti srpski nacionalizam do posljednje kapi krvi. Sada s namjerom, koju je najavila srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović, davanja garancija za puštanje đavoljeg generala na privremenu slobodu “da se leči u Beogradu”?!

Bogu zaplakati nad svim onim žrtvama od istočne do zapadne Bosne, od Drine do Une, od Srebrenice do Prijedora, i njihovim potomcima - sve do Amerike! Pa, oni se uopće i ne liječe od boleština koje su pokupili od Mladićevih pogroma, a kamoli da imaju kraljevski tretman. Nažalost, za Bosance kao da važi onaj Sidranov stih da “sad umiru oni koji misle da su preživjeli”.

Ponovno koketiranje vlasti u Beogradu, s tobožnjom brigom o srpskim “herojima”, ustvari ratnim zločincima, koji su to i postali radi promašenog velikodržavnog cilja, bolno je posipanje soli na živu ranu. Ironija je da to izgleda kompatibilno i s "deklaracijom o ćirilici", koju su zajednički najavili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Zapravo, srbijanske državne garancije za glavnog ratnog generala bosanskih Srba Ratka Mladića opet impliciraju debelo učešće Srbije u ratu protiv Bosne. Istovremeno bacaju i ogromnu sjenu na vjerodostojnost riječi i namjera predsjednika Srbije, koje je kroz poruke mira onomad uputio upravo u Sarajevu. Prizivanje u Srbiju izvođača genocida u Srebrenici samo je novi faktor nestabilnosti u regionu.  

Službeni Beograd to konačno mora shvatiti, a onda i izgovoriti na isti način kao Čeda Jovanović. Jer, sve dok Srbija ne postane Jovanović, a prestane biti Šešelj, „ćeraćemo se još“.

Onaj koji u to ne upire prstom, riskira da mu se ponovi historija. Zato se službeno Sarajevo treba dostojanstveno i državnički, a ne kao do sada - prozaičnom izbornom retorikom, čak i s elementima religijskog folklora - suprotstaviti svakoj pomisli da se Mladić vrati u region. U protivnom, Bosna produžava svoju agoniju, pristajući na status stalne žrtve.

Ne valja to. Nije zdravo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.